γράφει ο Κώστας Τρύφων

Ρεκόρ όλων των εποχών λέει το - 23 που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου 2019 και καταγράφηκε λέει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία...!!!!

Μόνο έτσι η Φλώρινα τραβά το ενδιαφέρον της υπόλοιπης Ελλάδας , φωνάζουμε τόσα χρόνια όλοι πως χρειάζεται λύση για τον βαρύ χειμώνα της Φλώρινας, που θα ελαφρώσει την τσέπη των Φλωρινιωτών ,αλλά βέβαια κανείς δεν ακούει η κάνει πως δέν ακούει..

Ας θυμηθούμε όμως ....και ας θυμίσουμε στην ΕΜΥ .....

Στο κοντινό παρελθόν όμως όχι και πολύ μακριά τον χειμώνα του 2011 προς 2012 ,από το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου η Φλώρινα έμπαινε στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, με θερμοκρασίες που εγώ προσωπικά δεν ξανάζησα, και αναφέρομαι για θερμοκρασίες αρνητικές της τάξεως του - 28 μέσα στην πόλη και - 32 έως - 34 σε κάποια χωρία της Φλώρινας ( Καλλινίκη , Νέος Καύκασος, Νίκη ).


Οι θερμοκρασίες συνοδεύονταν μάλιστα και από το πολύ γνωστό φαινόμενο "Σινιάκι", που είχε κρατήσει για πάνω από 20 μέρες την πόλη στην ομίχλη και στο να μην μπορεί να δει ο Φλωρινιώτης τον ήλιο ,αλλά και δημιουργώντας πολλά προβλήματα με τις επαναλαμβανόμενες χιονοπτώσεις καταφέρνοντας να φτιάξει  ένα στρώμα πάγου στους δρόμους φέρνοντας έτσι άπειρα προβλήματα γενικότερα στην καθημερινότητα των Φλωρινιώτων και στην κίνηση στην πόλη και στα χωριά.

Με μιά μικρή γρήγορη έρευνα λοιπόν που έκανα και μου ξόδεψε ούτε 2 ώρες βρήκα τόσα πολλά επίσημα αποδεικτικά που δεν δέχονται αμφιβολία.

Μάλλον η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τότε τον χειμώνα του 2011 με 2012 δεν είχε μολύβι και χαρτί να καταγράψει τότε τις θερμοκρασίες που καθημερινά για παραπάνω από 15 μέρες ήταν κολλημένες στο -25 , -28 , -32 , -34 ευτυχώς όμως η τεχνολογία είχε προχωρήσει και έτσι καταγράφηκαν μάλιστα σε βίντεο που αποθηκεύτηκαν στο youtube  αλλά και σε διάφορα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω : 


Διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Καθημερινή" εδώ http://www.kathimerini.gr/503949/article/epikairothta/ellada/olo-kai-pio-hpioi-xeimwnes :


«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ψυχρός ήταν μόνο ο χειμώνας 2011-12, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες τριμήνου (Δεκέμβριος - Ιανουάριος - Φεβρουάριος) κάτω από τις κανονικές. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2012 σημειώθηκαν και κάποια ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως η Φλώρινα (-25,1° C) και η Κέρκυρα (-5,8° C). ......." 

----------------------------------------------------------------------------
Σχετική δημοσίευση επίσης : 

Η Φλώρινα σε "βαθιά κατάψυξη" - 17/01/2012 http://www.meteoclub.gr/themata/nea/3518-florina-katapsyksi-rekor-thermokrasias-17-01-2012

--------------------------------------------------------------------------
Από την wikipedia.org διαβάζουμε : 

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στο σταθμό της Ε.Μ.Υ. (-25,1 °C)[61] με αρκετές αναφορές, ωστόσο, στον τοπικό τύπο για θερμοκρασίες σε χωριά του δήμου που άγγιξαν τους -32 °C, χωρίς όμως να έχει υπάρξει επίσημη καταγραφή τέτοιας θερμοκρασίας. 
Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην πόλη σημείωσε μία μέρα νωρίτερα θερμοκρασία -22,2 °C, ενώ ο ίδιος σταθμός κατέγραφε συνεχώς ελάχιστες θερμοκρασίες κάτω από -20 °C από τις 16/1/12 έως και τις 19/1/12, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον μήνα Ιανουάριο μόλις -0,6 °C, και με την επικράτηση επί 13 συνεχόμενες ημέρες συνθηκών ολικού παγετού[62] (θερμοκρασία μικρότερη των 0 °C ολόκληρο το 24ωρο). Η παραπάνω κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Φλώρινας, να κηρύξει στις 16/1/12 το δήμο Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω των πολικών θερμοκρασιών αλλά και των έντονων χιονοπτώσεων που επικρατούσαν επί μέρες.[63]
πηγή : https://el.wikipedia.org
----------------------------------------------------------------------------------
Άλλο ένα δημοσίευμα από το πολύ έγκυρο  newsbomb.gr

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας στη Φλώρινα 
( 16 -1-2012) https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/153548/paneyropaiko-rekor-thermokrasias-sti-florina
-------------------------------------------------------------------------------
η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας espressonews.gr


Βόρειος Πόλος η Φλώρινα
Δευτέρα, Ιανουάριος 16, 2012 - 19:59

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ελλάδα καταγράφηκε χθες στη Φλώρινα, όπου τα θερμόμετρα «τρελάθηκαν» και έδειξαν την πολική ένδειξη των -24,5 βαθμών Κελσίου! Δριμύ ψύχος σάρωσε και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε αρκετές από αυτές επικράτησε ολικός παγετός.

Κλειστά ήταν χθες και θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Φλώρινα αφού η θερμοκρασία που επικρατεί στην πόλη είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη μιας μέσης... κατάψυξης. «Η θερμοκρασία έπεσε στους -24,5 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία» δηλώνει στην «Espresso» η μετεωρολόγος της ΕΜΥ Αντωνία Τασοπούλου. 


Οπως σημειώνει η ίδια, η έως τώρα χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα είχε μετρηθεί και πάλι στη Φλώρινα πριν από 83 χρόνια. «Ηταν στις 4 Φεβρουαρίου του 1929. Τότε η θερμοκρασία ήταν -23 βαθμούς Κελσίου». Ενδεικτικό του ακραίου ψύχους που επικράτησε στη συγκεκριμένη πόλη είναι ότι χθες η Μόσχα είχε -6 βαθμούς, ενώ στο «χωριό του Αϊ-Βασίλη», στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας το θερμόμετρο δεν έδειξε κάτω από -12 βαθμούς!
πηγή : https://www.espressonews.gr

και πόσα άλλα που δημοσιεύτηκαν τότε ..........