Ρεπορτάζ - κείμενο 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στις καλλιέργειές τους αντίκρισαν το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουνίου οι φασολοπαραγωγοί της Πρέσπας μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή το βράδυ της προηγούμενης μέρας.
Στην περιοχή βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο νέος Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, οι νεοεκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σωτήρης Βόσδου, Γιάννης Κιοσές και Βασίλης Άμπας καθώς και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς.

Οι καλλιεργητές μιλάνε για καταστροφή που αγγίζει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής παραγωγής φασολιού ενώ ορισμένες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση και να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς η συγκεκριμένη συγκυρία ήρθε να προστεθεί στις ζημιές από τους καύσωνες του 2017, για τις οποίες δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί. Παράλληλα προκλήθηκαν καταστροφές σε ποιμνιοστάσια, αγροτικές αποθήκες και σκεπές σπιτιών.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πρωτοφανές για την περιοχή καθώς καταγράφηκαν για πρώτη φορά ταχύτητες ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα άνθη των φυτών, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή φέτος θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή με τραγικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης μεταξύ των αρμοδίων του ΕΛΓΑ, θεσμικών φορέων της περιοχής και των φασολοπαραγωγών, αποφασίστηκε να γίνει χαρτογράφηση των πληγέντων περιοχών και καλλιεργειών ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα τεκμήρια μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων της καταστροφής για να δοθούν αποζημιώσεις, ενώ οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ ζήτησαν από τους παραγωγούς να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες που μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούνται.