Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

on
γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Ελεύθερο είναι το αδέσμευτο, το ανυπότακτο, το μη σκλαβωμένο πνεύμα. Είναι η σκέψη που εξουσιάζει τη συμπεριφορά μας κυριαρχικά, πριν από κάθε απόφασή μας συγκροτημένη από τη λογική.

Με βάση τα παραπάνω, το ελεύθερο πνεύμα προσμετριέται ως ανώτερη ποιότητα και όχι ποσότητα του εαυτού μας.

Οι διευκρινίσεις μας αυτές διευκολύνουν ή εισάγουν τον αναγνώστη μας καλύτερα σε θέματα του φιλοσοφικού στοχασμού.
Ο άνθρωπος με ελεύθερο πνεύμα στρέφει την κριτική του σκέψη αμθιθεατρικά – γύρω του, προτού εκφράσει τις απόψεις του τεκμηριωμένες με αποδείξεις.

Ο νοήμων εγγράμματος ή ολιγογράμματος πεπειραμένος στη ζωή, διακρίνεται για την απλότητα και καταδεκτικότητα προς όλους. Με προσγειωμένες αντιλήψεις εισχωρεί σε θέματα συζήτησης προβλημάτων, με τρόπο κατανοητό από όλους λαμβάνοντας υπόψη όλες τις γνώμες των άλλων με ευθυκρισία.
Η διατύπωση συμπεράσματος είναι προϊόν συλλογικών προτάσεων των περισσοτέρων ατόμων στην τελική ευθεία.

Οι αντίθετες απόψεις όχι μόνο δεν ενοχλούν το ελεύθερο πνεύμα, αλλά είναι αναγκαίες στην πλοκή των απόψεων για μεγαλύτερη δυναμική τους, όταν συνδυαστούν αριστοτεχνικά.

Η ελεύθερη σκέψη δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες – ξεπερασμένες απόψεις.

Διαρκώς επιζητεί την ανανέωση και όχι τη στασιμότητα των απόψεων ή γνώσεών της.

Δεν εκβιάζει κανέναν πειθαναγκαστικά ούτε δέχεται εκβιασμούς για να υποκύψει. Είναι αδέσμευτη από συμφέροντα ή σκοπιμότητες.

Την ενδιαφέρει να βλέπει το καθαρό φως της αλήθειας με την σκέψη της από την αρχή μέχρι το τέλος μιας συζήτησης χωρίς εγωισμό και εμπάθεια αναλίσκεται στην πλοκή των διαφορετικών απόψεων των άλλων.

Το ελεύθερο πνεύμα τρέφει μέσα του υγιείς κοινωνικές αντιλήψεις. Με την εργατικότητά του σε οποιονδήποτε τομέα απασχόλησης, ωφελεί το κοινωνικό σύνολο και τελικά είναι παράδειγμα προς μίμηση στους άλλους.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.