Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019


Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων από τον ΟΕΝΕΦ με τίτλο : «Acting for Mental Health and Well-Being in Europe».

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο : «Acting for Mental Health and Well-Being in Europe», που έλαβε χώρα στην Φλώρινα, από τις 5 μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2019.


Το σχέδιο ανταλλαγής νέων αφορούσε νέα παιδιά ηλικίας από 15-18, και πιο συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν 14 νέοι από την Ιρλανδία και 14 από την Ελλάδα  και επιπλέον 3 ενήλικες αρχηγοί ομάδας από την κάθε χώρα.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Acting for Mental Health and Well-Being in Europe» αποτελείται από δύο φάσεις μία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα και η δεύτερη θα λάβει χώρα στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία. Πιο συγκεκριμένα κατά την πρώτη φάση του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν ειλικρινά και ανοιχτά αλλά και να διδαχθούν θετικούς τρόπους και μεθόδους υποστήριξης και φροντίδας για την υγεία και την ευημερία. Επιπλέον οι νέοι που συμμετείχαν μπόρεσαν να γνωρίσουν, να έρθουν κοντά και να συνδεθούν με άλλους νέους από διαφορετική χώρα και να διερευνήσουν την ψυχική υγεία και ευημερία τους σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο καθώς και να ασχοληθούν με τη σωματική άσκηση και να διερευνήσουν την έννοια της ενεργητικής δραστηριότητας ως βασικού τμήματος της ευημερίας μας.


Πολύ σημαντικό επίσης υπήρξε και το γεγονός πως όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο σχέδιο ανταλλαγής νέων είχαν την ευκαιρία να λάβουν γνώση και να διερευνήσουν τις πολιτισμικές διαφορές γύρω από την ψυχική υγεία όπως επίσης και να εξετάσουν σε βάθος την ψυχική υγεία και την ευημερία. Τέλος, μέσω αυτού του προγράμματος και μέσω μεθόδων μη τυπικής μάθησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα στις δικές τους κοινότητες, να αθληθούν, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές- πολιτιστικές δραστηριότητες, να εκφραστούν ελεύθερα, να συνεργαστούν, να συμβιώσουν, να συζητήσουν, να κάνουν φιλίες και να μάθουν για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας. 

Κατά τη διάρκεια του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν, επιπροσθέτως, και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας "Αρκτούρος",  προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική και πολιτισμική ομορφιά της Φλώρινας.  


Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας(ΟΕΝΕΦ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν το Σχέδιο Ανταλλαγής Νέων "Celebrating Health and Well Being in a cultural context", στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ , το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη της Φλώρινας, από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου 2019.

Το σχέδιο ανταλλαγής νέων αφορούσε νέα παιδιά ηλικίας από 13-18, και πιο συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν 17 νέοι άνθρωποι από την Ιρλανδία και 12 από την Ελλάδα  και επιπλέον 4 ενήλικες αρχηγοί ομάδας από την κάθε χώρα.

Το πρόγραμμα με τίτλο "Celebrating Health and Well Being in a cultural context", πραγματευόταν όλους τους τρόπους και μεθόδους μέσω των οποίων μπορούμε να "γιορτάσουμε" την υγεία και την ευεξία μέσα σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο. Ανάλογα, όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος κινήθηκαν γύρω από αυτό το πλαίσιο όπου τα παιδιά μέσα από εκπαιδευτικές – ψυχοθεραπευτικές εμπειρίες και δράσεις μπόρεσαν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να καλλιεργήσουν κοινωνικές δεξιότητες που προτάσσουν την ανάπτυξη του αυθορμητισμού, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την βίωση και έκφραση προσωπικών συναισθημάτων και την προσωπική τους εξέλιξη. Επιπλέον μέσω αυτού του προγράμματος και μέσω μεθόδων μη τυπικής εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αθληθούν, να  συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές- πολιτιστικές δραστηριότητες, να εκφραστούν ελεύθερα, να συνεργαστούν, να συμβιώσουν, να συζητήσουν, να κάνουν φιλίες και να μάθουν για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας. Συνειδητοποίησαν ακόμα πως μέσα από την άσκηση και το παιχνίδι οδηγούμαστε σε μοντέλα υγιών κοινωνιών με σωματικά και ψυχικά υγιείς πολίτες.

Κατά τη διάρκεια του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν, επιπροσθέτως, και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας "Αρκτούρος",  προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική και πολιτισμική ομορφιά της Φλώρινας. Είναι σημαντικό ακόμα να αναφέρουμε πως όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο Youth Exchange, στήριξαν και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του όγδοου "Παιχνιδαγωγείου : Από την ιδέα στην έκφραση" που πραγματοποίησε ο Όμιλος την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, όπου και παρέθεσαν μία μίνι συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εμπειρία συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα νεολαίας και τις εμπειρίες που αποκόμισαν μέσα από αυτό, ανταλλάζοντας στοιχεία διαφορετικών κουλτούρων, γνώσεων και απόψεων και έχοντας την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αυτή τη διεθνή εμπειρία κινητικότητας μέσα στο ασφαλές πλαίσιο μιας ομάδας.

Οι Νέοι Μπροστά!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.