Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Αμυνταίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή ορκωμοσίας συμμετείχαν η Βουλευτής κ. Πέτη Πέρκα, οι Δήμαρχοι Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο Βουλευτής κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στην σύντομη ομιλία του ο νέος Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Άνθιμος Μπιτάκης, απηύθυνε κάλεσμα στους επικεφαλής όλων των Δημοτικών Παρατάξεων για προγραμματικό διάλογο, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους κύριους τομείς της αναπτυξιακής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει, οι οποίοι συνίστανται στα ενεργειακά θέματα, την αγροτική ανάπτυξη, την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, τον τουρισμός και την ανάδειξη του Αμυνταίου σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σχεδιασμό για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την κινητοποίηση του συνόλου των δυνάμεων και των θεσμικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επίτευξη του στόχου.

Μετά τις ευχαριστίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ομιλία του Δημάρχου ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση για σκληρή δουλειά και ευχές σε όλους για δύναμη και επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν.



ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΘΙΜΟΥ ΜΠΙΤΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΚΡΩΜΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Για μένα - και για πολλούς άλλους μέσα στην αίθουσα - η σημερινή τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής δεν είναι μία τυπική πράξη, αλλά σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα!
Ένα νέο ξεκίνημα που γίνεται ενώπιον του θεού, με τον όρκο που δώσαμε, και των συμπολιτών μας. Για το λόγο αυτό η δέσμευση που νοιώθουμε είναι μεγάλη, όπως και η επιθυμία μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμικό επίπεδο έχει δεχτεί πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Η πιο πρόσφατη είναι ο Κλεισθένης με τη διαφοροποίηση του εκλογικού συστήματος, αλλά και οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν από την σημερινή Κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα. 
Ναι, μετά τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις οι Δήμαρχοι μπορούν να ασκήσουν τις πολιτικές τους ακόμη κι αν οι Δημοτικές τους Παρατάξεις δεν έχουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό όμως είναι μία δυνατότητα, όχι το ζητούμενο. 
Από την άλλη μεριά έχουμε μία σημαντική ευκαιρία! Το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα έχει για πρώτη φορά αυτή την πολυσυλλεκτική  σύνθεση. Πιστεύω στην πολυφωνία! Όπως επίσης πιστεύω ότι όλοι μας αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας. Επειδή οι εκλογές τελείωσαν και πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί έτσι ώστε να κάνουμε τη διαφορά και να φέρουμε μία διαφορετική αύρα στον τόπο μας, καταθέτω μία πρόταση. 
Απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να βρούμε τα σημεία στα οποία μπορούμε να συναινέσουμε, μέσα από έναν προγραμματικό διάλογο. Έναν προγραμματικό διάλογο που δεν θα είναι προσχηματικός και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει χαρακτηριστικά μίας απλής κουβέντας. Θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένα αποτελέσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Από όλους μας!
Θεωρώ ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα στεγανά του παρελθόντος και να επιδιώξουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στον κύριο στόχο που είναι η αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου Αμυνταίου. 
Οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη με τον εξοστρακισμό του λιγνίτη από την Ευρώπη, άρα και από τη χώρα μας, με το κλείσιμο των παλαιών και μη επαρκώς συντηρημένων και στελεχωμένων μονάδων και τη δεινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ μας επηρεάζουν άμεσα και πρέπει να αναλάβουμε δράση έτσι ώστε να βγούμε κατά το δυνατόν κερδισμένοι από την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. 
Η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την περιοχή, που πρέπει να κερδηθεί! Προσωπικά, δεν έχω κρύψει την ανησυχία μου για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης και έχω κάνει ήδη επαφές. Η ΔΕΗ δεν αρνείται την υποχρέωση – δεν θα μπορούσε άλλωστε - να χρηματοδοτήσει το έργο κατασκευής των δύο λεβήτων με καύση βιομάζας αποδίδοντάς μας τον τοπικό πόρο σύμφωνα με το νόμο, αλλά δηλώνει αδυναμία, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η Τηλεθέρμανση. Η μεταλιγνιτική περίοδος πρέπει να πάψει να είναι μία ασαφής έννοια για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας και πρέπει να της δώσουμε οντότητα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συγκεκριμένες στοχεύσεις. 
Η παραγωγή ενέργειας πρέπει να λειτουργεί με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και, βέβαια, οι τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι σε ότι αφορά στα ενεργειακά και μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, αν και έχουμε καθυστερήσει!
Ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί και πάλι να στηρίξει την ανάπτυξη της περιοχής μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παραγωγή ενέργειας, σε ευκαιρίες και πλεονεκτήματα για τους κατοίκους του τόπου μας.
Ένας μεγάλος στόχος είναι τα αρδευτικά δίκτυα! Ο τόπος μας διαθέτει τέσσερις φυσικές λίμνες και τη δυνατότητα να αρδεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι των καλλιεργούμενων εκτάσεων του. Απαιτείται νέος σχεδιασμός και μελέτη για αρδευτικά δίκτυα έτσι ώστε να πετύχουμε την αποτελεσματική στήριξη του αγροτικού τομέα και την αύξηση των εσόδων των αγροτών μας.
Βέβαια, ένα ακόμα ζητούμενο είναι η προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων, τα οποία είναι και η ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας και γι αυτό οφείλουμε να την στηρίξουμε.
Ο τουρισμός είναι ένα σαφώς μικρότερο κομμάτι της τοπικής οικονομίας, που μπορούμε όμως να αναπτύξουμε και να το συνδέσουμε με την αγροτική οικονομία.
Η ανάπτυξη της πόλης του Αμυνταίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου, καθώς η πόλη στερείται πρωτογενούς τομέα. Αυτό που οραματιζόμαστε και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην τοπική κοινωνία είναι η  ανάπτυξη του Αμυνταίου ως οικονομικού και διοικητικού κέντρου της περιοχής.
Φυσικά, η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμός για το μέλλον. Είναι κυρίως η καθημερινότητα των πολιτών. Εδώ πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και μία πολύ σημαντική δύναμη είναι οι Πρόεδροι και οι Σύμβουλοι των Κοινοτήτων. Δεν χρειαζόμαστε μόνο συναινέσεις, χρειαζόμαστε δουλειά από πολλούς ανθρώπους για να βελτιώσουμε το επίπεδο. Από την πλευρά μου έχω σκοπό να εξαντλήσω τις δυνατότητες δίνοντας αρμοδιότητες και πόρους, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μέσα από τη συλλογική μας δράση.
Οι οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα για δέκα χρόνια τώρα είναι ένας ανασχετικός παράγοντας και σίγουρα θα δυσκολέψει το έργο μας, όμως έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου και στη διάθεση που υπάρχει για δουλειά.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι πιστεύω βαθύτατα στην κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους πολίτες και να καταλάβουν ότι η δράση τους και η γνώμη τους μετράει. Να τους κάνουμε συμμέτοχους στη διοίκηση διότι έτσι πρέπει να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι να ρωτάμε τη γνώμη των πολιτών μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια!

Για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου διοίκησης απαιτείται συστράτευση! Για το λόγο αυτό προσδοκούμε:
Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Την κατάθεση και συζήτηση νέων ιδεών από τους συμπολίτες μας.
Τη σκληρή δουλειά όλων των εκλεγμένων στελεχών, από όποια θέση τους έταξε ο κόσμος του Δήμου Αμυνταίου.
Την καλύτερη δυνατή οργάνωση των υπηρεσιών και τη μέγιστη απόδοση των υπαλλήλων του Δήμου Αμυνταίου.
Την εθελοντική προσφορά των συνδημοτών μας.
Την εποικοδομητική κριτική από την αντιπολίτευση.
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο.

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα δεν περισσεύει κανείς. 
Σας καλώ όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μία καλύτερη προοπτική για τον τόπο μας.
Εγώ από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να φέρω σε πέρας το δύσκολο έργο που μας ανέθεσαν οι πολίτες του Δήμου Αμυνταίου. 
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή σας παρουσία, όπως επίσης να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός και θα επιδιώξουμε στενή συνεργασία για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών.
Καλή δύναμη σε όλους και καλή δουλειά!