ρεπορτάζ : Μπάμπης Θ.Τριανταφυλλίδης (parathrhthsflorina.gr)
               :  Κώστας Τρύφων (floriniotika.gr)

Προτείνουμε στις βιομηχανίες ότι θέλουμε μία κατώτατη τιμή με μία ανώτατη τιμή όμως οι βιομηχανίες δεν δέχονται να διασφαλίσουν με τον τρόπο αυτό την απορρόφηση της παραγωγής στο σωστό χρόνο και χωρίς καθυστερήσεις, που υποβαθμίζουν την ποιότητα του βιομηχανικού ροδάκινου, επισημαίνει η πρόεδρος του ΑΣΕΠΑ της περιοχής Αμυνταίου

Διαμάντω Κρητικού, στη συνέντευξη της 17ης Σεπτεμβρίου στις ψυκτικές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού. Ανέφερε πως οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής μας δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό των πρώιμων ποικιλιών του κάμπου της Ημαθίας. «Θα πρέπει να έχουμε ροδάκινα μετά τις 15 Αυγούστου, τότε να μπαίνουμε στην παραγωγή εμείς. Η πρωιμότητα και η κακή διαχείριση το να βάλουμε ίδιες ποικιλίες με τον κάμπο της Ημαθίας μας φέρνει αντιμέτωπους με πάρα πολλά προβλήματα».

Η κα Κρητικού μίλησε για την διαδικασία απορρόφησης και τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας, η οποία επιφέρει πολύ χαμηλές τιμές αφού το προϊόν τελικά αγοράζεται για χυμοποίηση σε εξευτελιστικές τιμές. «Το ροδάκινο είναι ευπαθές προϊόν. Όταν δεν παραλαμβάνεται σωστά την ημέρα που συγκομίζεται ή έστω την επόμενη μέρα, καταλαβαίνετε ότι έχει μία απώλεια και σε βάρος και σε ποιότητα. Εκ των πραγμάτων πάει στο χυμό, που ο χυμός είναι κατά πολύ φθηνότερος».

- εκτιμά ότι η υπογραφή συμφωνιών με τις βιομηχανίες είναι αναγκαιότητα για να μην έχουν απώλειες εισοδήματος οι παραγωγοί.

-Για την συμβολαιακή γεωργία τόνισε ότι «μέχρι στιγμής βολεύει την τράπεζα και τον βιομηχανία».

Δήλωσε δε πως μία από τις λύσεις για την αξιοποίηση της παραγωγής είναι και η κατασκευή μονάδας τυποποίησης από τους ροδακινοπαραγωγούς. «Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε μία συζήτηση και με τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς της περιοχής για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Προϋποθέτει μία διασφάλιση των προϊόντων, για αυτό σας είπα ότι εξαρτάται από την παιδεία των μελών. Γιατί οτιδήποτε κάνεις θα πρέπει να έχεις μία συνέχεια και μία συνέπεια. Το βασικότερο είναι να έχεις παραγωγή. Να διασφαλίσεις κάποιες προϋποθέσεις για να κάνεις το επόμενο βήμα και αυτό νομίζω πως είναι το σπουδαιότερο».


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κα Κρητικού είστε πρόεδρος στην ομάδα παραγωγών του συνεταιρισμού της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις ψυκτικές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού. Με τι παραγωγές ασχολούνται οι παραγωγοί και ποια είναι τα προϊόντα;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν καλώς ορίσατε στον τόπο παραγωγής μας στον τόπο παραλαβής των προϊόντων μας και της συσκευασίας. θα σας ευχαριστήσω εξαρχής γιατί το ενδιαφέρον σας πραγματικά που μας κάνει πιο γνωστούς. Ξέρει ο κόσμος, μαθαίνει για τα προϊόντα μας. Η ομάδα παραγωγών της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου αποτελείται από εξήντα τέσσερα μέλη αυτή τη στιγμή, που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τα βιομηχανικά ροδάκινα. Εκτός από τα βιομηχανικά ροδάκινα, τα ίδια μέλη παράγουν και επιτραπέζια ροδάκινα. Μερικά από τα μέλη μας έχουν και κεράσια. Αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι παραγωγές που έχει η ομάδα μας.

Οι ποσότητες των βιομηχανικών ροδάκινων από χρόνο σε χρόνο είναι γύρω στα 5 εκατομμύρια κιλά, στα επιτραπέζια ροδάκινα είμαστε τους 500 τόνους με ανοδική τάση. 

Γενικά σε όλη την Ελλάδα νομίζω ότι η αύξηση των φυτεύσεων μας συμφέρει. Αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, εάν σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή ασφαλισμένα ροδάκινα, ασφαλισμένα κτήματα με δέντρα ξεπερνάνε τα 4.000 στρέμματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρίχρονα δέντρα που δεν ασφαλίζονται γιατί θεωρούνται μη παραγωγικά. Αυτά έρχονται σε παραγωγή τον επόμενο χρόνο και αυξάνουν πάρα πολύ την έκταση των ροδάκινων. Εδώ βρισκόμαστε στο ψυγείο στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Αμυνταίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: είναι ιδιόκτητα τα ψυγεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Ανήκουν στην πρώην ΕΑΣ Αμυνταίου. Από την τη στιγμή που η ΕΑΣ σε εκκαθάριση μπήκαμε σε ένα μακροχρόνιο ενοικιαστήριο και να πληρώνουμε το τίμημα μας αποπληρώνοντας και υποχρεώσεις της πρώην όχι μόνο με το ψυγείο αλλά και με άλλες εγκαταστάσεις. Συντηρώντας βέβαια πολύ επίπονα όλα αυτά τα κτίρια γιατί είναι μεγάλου μεγέθους . Όποιος ξέρει από ψυγεία, γνωρίζει ότι έχει ένα πολύ υψηλό κόστος. Αντικαταστήσαμε τον εξοπλισμό και βελτιώσαμε το κτίριο, ώστε να γίνει πραγματικό εργαλείο για τους αγρότες στην περιοχή, τόσο χρήσιμο που να καλύπτουμε το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής της περιοχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών μελών σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι τώρα μπορούμε και χρησιμοποιούμε το 70% των εγκαταστάσεων, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να καλυφθούμε και εμείς και όποιος άλλος ενδιαφέρεται να φέρει τα προϊόντα του και να τα φυλάξουμε εδώ .

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δέχεστε και παραγωγή από μη μέλη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει μία ιεράρχηση. Όταν ένας Συνεταιρισμός χρειάζεται χώρο πρέπει να εξυπηρετήσουμε πρώτα το συνεταιρισμό. Υπάρχουν για παραγωγή σε μικρότερο μέγεθος όμως όσο μπορούμε τους εξυπηρετούμε για να μπορούν να αποθηκεύουν και αυτοί τα προϊόντα τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρξαν προβλήματα απορρόφησης στην φετινή παραγωγή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η παραγωγή φέτος είχε προβλήματα. Είναι μια δύσκολη χρονιά. Στα χρόνια που είμαι εγώ στο συνεταιρισμό είναι μία από τις δύσκολες χρονιές μέχρι τώρα. Όσο ήταν πιο λίγα τα ροδάκινα οι μεγάλες βιομηχανίες απορροφούσαν το προϊόν. Το κύριο μας προϊόν εδώ είναι το βιομηχανικό ροδάκινο. Τον κύριο όγκο τον απορροφούσαν οι βιομηχανίες άλλοτε με καλές τιμές άλλοτε με καλύτερες άλλοτε με πιο μειωμένες. Αναλόγως την ποιότητα, αναλόγως τη χρονιά. Η φετινή υπερπαραγωγή δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες, γιατί ο κάμπος έχει πάρα πολλά ροδάκινα. Όταν άρχισε η συγκομιδή, συμπέσαμε με τον κάμπο Ημαθίας και αυτό δυσκόλεψε την ροή της απορρόφησης. Εκ των πραγμάτων δεν άφησε περιθώρια και ανόδου τιμής, γιατί πάντα να μην ξεχνάμε, ότι εμείς καλλιεργούμε και συγκομίζουμε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Στην Ημαθία στη Βέροια στην Πέλλα έχουν τελειώσει τα ροδάκινα εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν άνθρωποι που τελείωσαν και 15 Ιουλίου. Καταλαβαίνετε 15 Αυγούστου 15 Σεπτεμβρίου έχουμε φροντίδες και καλλιέργεια δύο μηνών επιπλέον, πράγμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να αμείβεται όπως πρέπει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η τιμή ήταν ικανοποιητική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τιμή δεν θα πω ότι είναι κακή. Κακή ήταν η διαχείριση, κακή ήταν η υποβάθμιση του προϊόντος, κακή ήταν η απορρόφηση. Το ροδάκινο είναι ευπαθές προϊόν. Όταν δεν παραλαμβάνεται σωστά την ημέρα που συγκομίζεται ή έστω την επόμενη μέρα, καταλαβαίνετε ότι έχει μία απώλεια και σε βάρος και σε ποιότητα. Εκ των πραγμάτων πάει στο χυμό, που ο χυμός είναι κατά πολύ φθηνότερος. Ας πούμε ότι ξεκινάει μία τιμή στα 26 λεπτά παραδοτέα, σημαίνει ότι φτάνοντας στο εργοστάσιο και βγάζοντας τα μεταφορικά κατεβαίνει κι άλλο η τιμή. Όταν υποβαθμίζεται η ποιότητα και αλλοιώνεται κατεβαίνει και άλλο και άλλο και στο τέλος θα δούμε πού θα φτάσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εισπράττετε την τιμή των 26 λεπτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι βέβαια. Στο τέλος είναι κατά πολύ χαμηλότερη, γιατί όταν έχουμε ας πούμε 10 αυτοκίνητα παραδοτέα και όταν δεν παραλαμβάνονται στην ώρα τους και υποβαθμίζεται το προϊόν, εκ των πραγμάτων πέφτει η τιμή του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάνετε συμφωνίες με τις βιομηχανίες που επεξεργάζονται το ροδάκινο και ανάλογα με τις συμφωνίες αυτές στέλνετε το προϊόν; Η περιοχή της Βέροιας της Αλεξάνδρειας είναι πολύ πιο πρώιμες από την δική σας καλύπτονται ενδεχομένως οι ανάγκες των βιομηχανιών από αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σωστή Η ερώτησή σας στον αγροτικό τομέα τελικά είναι όλα μετέωρα. Είναι μία αλήθεια πότε κάνουμε συμφωνίες. Για όλα τα προϊόντα, επειδή έχουμε συγκεκριμένες ποσότητες και έχουμε συγκεκριμένη καλλιέργεια, συνεχώς προτείνουμε στις βιομηχανίες ότι θέλουμε μία κατώτατη τιμή με μία ανώτατη τιμή. Δίνουμε ένα κόστος παραγωγής φυσιολογικό με τάση ανόδου λόγω της αύξησης των εφοδίων που χρειαζόμαστε και από κει και πέρα ζητάμε κάτι καλύτερο. Η βιομηχανία δεν δέχεται να το κάνει αυτό και να μας διασφαλίσει την απορρόφηση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ανοιχτή η τιμή; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, δεν υπάρχουν συμφωνίες. Νομίζω όμως ότι περνάμε σε μία περίοδο που αναγκαστικά θα γίνουν όλα αυτά, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε ξανά του χρόνου και να λέμε τις πρόωρες ποικιλίες τι θα τις κάνουμε. Θα τις πετάξουν, θα έρθουν να μας τις πάρουν, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η συμβολαιακή γεωργία βοηθάει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν είναι με όρους που να στηρίζουν λίγο και τον αγρότη. Όμως η συμβολαιακή γεωργία μέχρι στιγμής βολεύει την τράπεζα και τον βιομηχανία. Πρέπει να καλύπτουν λίγο και τον αγρότη, ούτως ώστε να μπορεί να καλλιεργήσει, να μην αλλάξει την καλλιέργεια του. Να παράγει ένα καλό ένα σωστό προϊόν. Ο παραγωγός αυτή τη στιγμή δεν είναι γιατί δεν θέλει αλλά δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει . Οι άνθρωποι που είναι συνέταιροι παραγωγοί έχουν έξοδα για εφόδια, για λιπάσματα, για φυτοπροστασία για να μπορέσει να καλλιεργήσει. Πρέπει όμως και να ζήσει. Εκ των πραγμάτων δεν θα κάνει σωστά αυτό που πρέπει να κάνει. Και όταν πετάς την παραγωγή σου είναι πολύ δύσκολο να ξανακαλλιεργήσεις με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια όρεξη, με την ίδια αγάπη, με την ίδια φροντίδα και με το ίδιο κόστος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε σε αυτή την παραγωγική περίοδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε είναι τα εξής και ως συνεταιρισμός και ως περιοχή.

Νομίζω αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή μας είναι η οψιμότητα. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε ροδάκινα μετά τις 15 Αυγούστου, τότε να μπαίνουμε στην παραγωγή εμείς. Η πρωιμότητα και η κακή διαχείριση το να βάλουμε ίδιες ποικιλίες με τον κάμπο της Ημαθίας μας φέρνει αντιμέτωπους με πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς τα 20 εκατομμύρια κιλά συμπύρηνων ροδάκινων που είχαμε μέχρι πέρυσι στην περιοχή, θα πρέπει να συγκομίζονται μετά από αυτές τις ημερομηνίες. Κάναμε το ατόπημά όμως και βάλαμε πρώιμες ποικιλίες όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί αυτές ήταν οι προτάσεις και των εργοστασίων, γιατί έτσι τους βόλευε. Τους βόλευε να υπάρχουν πολλά προϊόντα και σε όλη τη διάρκεια της συγκομιδής. Χωρίς καλή εκτίμηση φυτέψαμε πρώιμες ποικιλίες οι οποίες μας δημιουργούν πρόβλημα στην απορρόφηση. Γιατί καταλαβαίνετε όταν κάποιος μαζεύει την Άνδρο που είναι ο βασιλιάς του συμπύρηνου ροδάκινου δύσκολα θα έρθει να πάρει την Κατερίνα που είναι ένα καλό ροδάκινο όμως είναι άλλης ποιότητας, είναι κίτρινο ροδάκινο, το οποίο δεν είναι ίδιο με την Άνδρο και δυσκολεύει και την κομποστοποίηση. Οπότε λόγω της διαφορετικότητας δεν θα έρθει κανείς να αγοράσει. Όταν βρίσκεις κάτι φρέσκο δεν είναι δυνατόν να έρθεις να πάρεις κάτι το οποίο για σένα πλέον είναι παλιό. Αυτό το πράγμα μας δημιούργησε τη μεγάλη δυσκολία στην απορροφητικότητα, κατ επέκταση και στην υποβάθμιση των προϊόντων, γιατί όσο αργούσαν στην παραλαβή τόσο χαλούσαν τα ροδάκινα και εκ των πραγμάτων μειωνόταν η τιμή. Πρέπει να υπάρχει μία κατεύθυνση, να υπάρχει ένας έλεγχος, να υπάρχει μία αναδιάρθρωση, να υπάρχουν λύσεις τέτοιες που κάθε τόπος να καλλιεργεί αυτό που πραγματικά μπορεί και αποδίδει καλύτερα. Κι εδώ πέρα βλέπουμε και είναι πραγματικά έτσι πολύ ρεαλιστικό ότι αυτή τη στιγμή η οψιμότητα είναι αυτή που ενδιαφέρει το μάκρος εργασίας των εργοστασίων και υπάρχει ένα ενδιαφέρον και απορροφούν τα λιγοστά προϊόντα που μας έχουν μείνει στην περιοχή. Γιατί και σαν χωριό είμαστε από αυτούς που έχουμε χρησιμότητα που έχουμε τα τελευταία ροδάκινα συμπύρηνα τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητας. Και όταν ο καιρός είναι τόσο καλός έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες από την πλευρά των βιομηχανιών σκοπιμότητες έτσι ώστε μέσα από τις καθυστερήσεις να δημιουργούν προβλήματα να χαλάει η ποιότητα και να πέφτει η τιμή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θέλω να είμαι κι ούτε θέλω να σκέφτομαι έτσι. Εμείς ως αγρότες δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ όσο πλούσιοι για νάμασταν να πετάξουμε τα ροδάκινα μας για να μη δουλέψουν οι βιομηχανίες. Δεν ξέρω αν αυτοί σκέφτονται έτσι. Εμείς θέλουμε να έχουμε μία καλή συνεργασία με τα εργοστάσια. Τώρα αν αυτοί είναι διαφορετικοί άνθρωποι και σκέφτονται διαφορετικά ειλικρινά δεν μπορώ να το ξέρω. Μία πραγματικότητα είναι ότι αδυνατούν να απορροφήσουν το προϊόν λόγω μεγάλης ποσότητας, αυτό λένε. Τώρα τι να σας πω δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει σκοπιμότητα. Ίσως κάποιες φορές να γίνεται και αυτό από την άλλη όμως δεν θέλω να σκέφτομαι έτσι, γιατί εμείς ποτέ δεν πετάξαμε τα ροδάκινα μας για να μην τα δώσουμε. Ακόμη και αν ήταν μικρή η ζημιά μας εμείς ως άνθρωποι σκεφτόμαστε απλά. Έτσι θέλω να πιστεύω ότι και οι βιομήχανοι δεν θέλουν να τιμωρήσουν τους αγρότες. Η σχέση μας είναι πραγματικά σχέση αλληλεξάρτησης, είναι καθρέφτης όπως μας κοιτάνε πρέπει να τους κοιτάμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: σκεφτήκατε να δημιουργήσετε κι εσείς την δική σας μονάδα επεξεργασίας του βιομηχανικού ροδάκινου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μία σκέψη που συζητιέται πραγματικά και με άλλους συνεταιρισμούς. Σκεφτόμαστε να βρούμε λύσεις τέτοιες που θα μας ανακουφίσουν. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να ξεκινάνε από την παιδεία των αγροτών από τον συνεταιρισμό. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε ως αγρότες και ως άνθρωποι της υπαίθρου είναι ότι, ασχέτως από το τι έχουμε μεταξύ μας, το προϊόν είναι ένα και πρέπει να επιβιώσουμε όλοι. Στο ίδιο πρέπει να στοχεύσουμε, στο ότι και εμείς θα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε μία συζήτηση και με τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς της περιοχής για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Προϋποθέτει μία διασφάλιση των προϊόντων, για αυτό σας είπα ότι εξαρτάται από την παιδεία των μελών. Γιατί οτιδήποτε κάνεις θα πρέπει να έχεις μία συνέχεια και μία συνέπεια.

Το βασικότερο είναι να έχεις παραγωγή. Να διασφαλίσεις κάποιες προϋποθέσεις για να κάνεις το επόμενο βήμα και αυτό νομίζω πως είναι το σπουδαιότερο. 

Η προσωπική μου άποψη είναι ο καθένας στο είδος του. Εμείς πρέπει να παράγουμε, εμείς ξέρουμε να παράγουμε. Καλά είναι να υπάρχει μία συνεχής διασφάλιση και αυτοί που ξέρουν να συσκευάζουν να συσκευάζουν. Η αλυσίδα είναι ο παραγωγός να παράγει καλά προϊόντα, να ξέρει να το κάνει καλά γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Δεν θα πρέπει να εμπλέκεται με πάρα πολλά πράγματα. Παρά ταύτα όμως βλέπω ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα και πραγματικά είμαστε ανοιχτοί και σκεφτόμαστε έτσι διάφορες λύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το νομοθετικό πλαίσιο βοηθάει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών; Έχετε προτάσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να υπάρχουν ομάδες παραγωγών. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η δύναμη των πολλών είναι σημαντική πάντα η συνεννόηση και το σήκωμα του βάρους του φορτίου αυτού που σηκώνουν ως αγρότες, θα πρέπει να το μοιραζόμαστε όπως θα πρέπει να μοιραζόμαστε και τα οφέλη.

Η κυβέρνηση μιλάει για τις διεπαγγελαματικές οργανώσεις μιλάει για προνόμια που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σωστό. Θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι μία σωστή δομή που να δίνει κίνητρα στους αγρότες να είναι σε ομάδες παραγωγών και πραγματικά να θεωρούν την ομάδα σπίτι τους. Να θεωρούν το συνεταιρισμό δικό τους κομμάτι και να συμπεριφερόμαστε πραγματικά σαν οικογένεια. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ακόμα και μεγάλες οι μεγάλοι αγρότες, οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ομαδοποιηθούν, να συνεταιριστούν για να μπορούμε να βλέπουμε ποιος είναι ο στόχος μας, που θέλουμε να φτάσουμε, τι πρέπει να κάνουμε, τι να διορθώσουμε. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητά με τους αγρότες για όλα αυτά θα πρέπει να συζητάει με τους συνεταιρισμούς και όχι θεωρητικά αλλά να υπάρχουν προτάσεις από μας .

Ο Συνεταιρισμός, ομάδα παραγωγών δεν σταματάμε να ενημερώνουμε το Υπουργείο, δεν σταματάμε να ενημερώνουμε τους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, να επισημαίνουμε τα προβλήματα.

Όσον αφορά το ροδάκινο και για τα άλλα προϊόντα συνεχώς προσπαθούμε να ενημερώνουμε και να πούμε ποιο είναι το σωστό και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο οι αγρότες μέσα στις αποφάσεις αυτές. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: υπάρχει στήριξη από το πολιτεία στην προσπάθεια που κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε . Όχι απλώς δεν απορροφούνται τα προϊόντα αλλά έχουνε γεμίσει τα ψυγεία και γι’ αυτό το κράτος έχει ευθύνη. Αυτή τη στιγμή το κράτος συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μας είπε ότι θα έπρεπε να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες βέβαια χωρίς να υπάρχει μία διεύθυνση Γεωργίας που να σε καθοδηγεί, χωρίς να υπάρχει ένας γεωπόνος, χωρίς να υπάρχει ένας φυτωριούχος, χωρίς χωρίς τίποτα. 

Οι συνεταιρισμοί της περιοχής με ολοκληρωμένη διαχείριση με περιβαλλοντολογικούς όρους φτιάχνουμε προϊόντα που πραγματικά είναι άξια λόγου και άξια κατανάλωσης. Βέβαια δεν μπορούν να καταναλωθούν στην αγορά. Εμείς μπορέσαμε λίγο και μπήκαμε σε σούπερ μάρκετ και απορροφήθηκαν πάρα πολύ καλά . Εκτιμήθηκαν τα προϊόντα μας. Δεν φτάνει όμως αυτό, οι αγορές του εξωτερικού είναι πάρα πολύ δύσκολες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να έχεις τη στήριξη της πολιτείας και με συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που ουσιαστικά είναι νεοσύστατες. Δεν μπορούν να απορροφηθούν οι 500 τόνοι δική μας παραγωγή. Μία συμφωνία με το εξωτερικό απαιτεί πολύ μεγάλη ποσότητα, απαιτεί μία ροή ,απαιτεί μία συνέπεια, απαιτεί όρους που θα πρέπει να διασφαλίζονται και από το κράτος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Για να εξαγάγουμε χρειάζονται βασιλικά έξοδα . Θέλει υποδομή, θέλει δουλειά και πρέπει να στηριχθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί που πρέπει.