Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2842/11.10.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1947

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :
 
25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1947 – 
Ο Βασιλιάς Παύλος στην Φλώρινα

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1947 επισκέφτηκε την Φλώρινα ο Βασιλιάς της Ελλάδος Παύλος Α’ συνοδευόμενος από τον Αρχιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο και επιτελείς του Ελληνικού, του Αμερικανικού και του Αγγλικού Στρατού. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη, για δεύτερο χρόνο, οι εχθροπραξίες μεταξύ του Εθνικού Στρατού και του ξενοκίνητου Δημοκρατικού Στρατού.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο florinapast.gr, από όπου αντλούμε και τα στοιχεία, «Χρονικά η επίσκεψη του Παύλου Α’ συμπίπτει με την έγκριση του «Σχεδίου Λίμνες» το οποίο εγκρίθηκε στους Ψαράδες της Πρέσπας τον Σεπτέμβριο του 1947 από την 3η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 11-12 Σεπτεμβρίου. Στόχος του σχεδίου ήταν η δημιουργία απελευθερωμένης περιοχής σε Μακεδονία και Θράκη με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του ΔΣΕ σε τακτικό στρατό. Από τους βασικούς στόχους επίσης ήταν η σταθερή κυριαρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο οροπέδιο Κοζάνης μέχρι τον ποταμό Αξιό με κέντρο βάρους προς τις διόδους Έδεσσα - Άρνισσα και Καστανιά με σκοπό την αποκοπή της Δυτικής Μακεδονίας από το νότο και την ανατολή. Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό ο ΔΣΕ θα τριπλασίαζε τη στρατιωτική δύναμή του ως την άνοιξη του 1948.»

Στο αεροδρόμιο, όπως αναφέρει ο τοπικός τύπος εκείνης της εποχής, τους υποδέχθηκαν ο Νομάρχης Τουσιάδης, ο Μέραρχος Δ/τής 15ης Μεραρχίας Λάιος, ο Ταξίαρχος Παπαγεωργίου, ο Δ.Χ. Τζωρτζάκης και ο Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Κριεκούκης ενώ στην είσοδο της πόλης ο Δήμαρχος Καντζάς επικεφαλής του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, οι βουλευτές Σπυρόπουλος και Τζώρτζης και ο αρχιερατικός επίτροπος Παπαδράμπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελληνικής Φωνής» (φ.129/729, 25-9-1947) οι Φλωρινιώτες υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό τον βασιλιά και τους υπόλοιπους αξιωματούχους. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όλοι οι εξώσται των οικιών της κεντρικής οδού, πλείσται στέγαι, πάροδοι, αυλόγυροι και μανδρότοιχοι και τα πεζοδρόμια από της εισόδου της πόλεως μέχρι της πλατείας «Ομονοίας» είχον κατακλυσθή υπό των Σχολείων, Οργανώσεων, προσκόπων και Οδηγών, των τροφίμων του Εθν. Οικοτροφείου, των Αρχών και Δημοσίων υπαλλήλων και ολοκλήρου της κοινωνίας της πόλεως και των πέριξ Κοινοτήτων ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων.»

Η σημερινή φωτογραφία του ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ είναι από εκείνη την επίσκεψη και διακρίνονται από αριστερά: Θωμάς Σταυρέτης, Γκερτσάκη (;), Βασίλειος Βαγουρδής, Ιωάννης Ρώμπαπας, Δημήτριος Βαγουρδής, Χρήστος Καϊμάρας, Γρηγόριος Βάσσου, άγνωστος, Πέτρος Ηλιάδης, ενώ πίσω, δίπλα στο λάβαρο ο Ιωάννης Δαμούσης.

Επίσης, διακρίνονται τα λάβαρα του Σωματείου Αρτοποιών Φλώρινας καθώς και του Συνδέσμου Διευθυντών Εστιατορίων – Ζαχαροπλαστείων Φλωρίνης «Η Ομόνοια».

Περισσότερα δημοσιεύματα και φωτογραφίες από την επίσκεψη έχουν αναρτηθεί στην ενημερωτική ιστοσελίδα florinapast.gr που επιμελείται ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παπαχαρίσης.