Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2843/18.10.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1989

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :
30 ΧΡΟΝΙΑ «ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ»

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Ξιφασκίας «Λυγκηστίς» στην πόλη μας. Οι Φλωρινιώτες ξιφομάχοι έπιασαν για πρώτη φορά σπαθί τον Σεπτέμβριο του 1977 υπό την καθοδήγηση του αξιωματικού του Στρατού και πρωταθλητή Ελλάδος Γιάννη Γουσόπουλου και την ενεργό συμμετοχή του γυμναστή Γιώργου Ανθόπουλου, που στην συνέχεια ανέλαβε προπονητής της ομάδας μέχρι το 1992.

Η αλματώδης ανάπτυξη του αθλήματος στην Φλώρινα με τις εντυπωσιακές διακρίσεις των Φλωρινιωτών αθλητών, σε συνδυασμό με την δραστήρια διοίκηση της «Γυμναστικής Ένωσης Φλώρινας» (Γ.Ε.Φ.) υπό τον γιατρό Σπύρο Κύρου, αποτέλεσαν τα στοιχεία εκείνα που έκαμψαν και τους ελάχιστους προβληματισμούς των μελών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας για την ανάθεση του διεθνούς αυτού Κυπέλλου το 1989. Το σήμα του «Λυγκηστίς», που διαχρονικά χαρακτηρίζει την διοργάνωση, φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Θέμις Μηλώσης. Η Φλώρινα φιλοξένησε πολλούς πρωταθλητές, Έλληνες και ξένους, και έδωσε στους Φλωρινιώτες την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες υψηλού επιπέδου και να καμαρώσουν τους Φλωρινιώτες ξιφομάχους που είχαν ιδιαίτερες διακρίσεις. Το κλειστό γυμναστήριο ήταν κατάμεστο και τις δύο ημέρες, 26 και 27 Οκτωβρίου 1989, γεγονός που εντυπωσίασε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας που είχαν έρθει για τους αγώνες. Η άρτια διοργάνωση και η μεγάλη επιτυχία του Κυπέλλου ήταν η απαρχή του «Λυγκηστίς» που είναι πλέον θεσμός.

Η φωτογραφία μας, από το «Χρονολόγιο Αθλητικών Γεγονότων 1917-1995» του καθηγητού Φυσικής Αγωγής Γιώργου Ανθόπουλου, είναι από την πρώτη διοργάνωση του «Λυγκηστίς» και διακρίνεται και ο τότε Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ξ. αείμνηστος Βασίλης Οικονομόπουλος.