Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας
Υπό την προεδρεία του κ. Μιχάλη Χάτζιου και παρουσία του δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε διαδικαστικά και θέματα λειτουργίας του σώματος, ενώ μετέφερε τις ευχαριστίες της οικογένειας του Γιώργου Χριστιανόπουλου για τις τιμές που απέδωσε το δημοτικό συμβούλιο τόσο στην εξόδιο ακολουθία, όσο και στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για μια σειρά θεμάτων. 
Αρχικά, τοποθετήθηκε για τη σύμπραξη των παρατάξεων «Φλώρινα τόπος ζωής μας» και «Δημιουργική Πορεία Κοινωνική Συνεργασία», λέγοντας πως δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες και αναλυτικό κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης που  θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τονίζοντας πως ναι μεν υπήρξε καθυστέρηση στο διαγωνισμό, ωστόσο δόθηκε άμεσα λύση.

Έπειτα, ο κ. Γιαννάκης συνεχάρη πολίτες για την εθελοντική δράση τους στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων στην πόλη και στις κοινότητες, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αντιδημάρχων και υπαλλήλων του δήμου.
Αναφορικά με τον Ζωολογικό Κήπο υποστήριξε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και αν όλα πάνε καλά  θα ανοίξει και πάλι για το κοινό από την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το θέμα των μεταναστών, τόνισε πως διαφωνεί με τη φιλοξενία, ενώ υπογράμμισε πως δεν τέθηκε μέχρι στιγμής τέτοιο θέμα. «Αν τεθεί μελλοντικά θα έρθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς» είπε.
Επίσης ανακοίνωσε προς το σώμα πως άμεσα θα γίνουν δύο ειδικές συνεδριάσεις. Η πρώτη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και θα αφορά τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και η δεύτερη για την τηλεθέρμανση.

Τέλος, ενημέρωσε για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ για τη μεταλιγνιτική περίοδο και το ανταποδοτικό τέλος και στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης για την ασφάλεια και αστυνόμευση της περιοχής και Αγροτικής Ανάπτυξης για το κολυμβητήριο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων που έχει χτιστεί.
Στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν και έθεσαν ερωτήματα.

Ακολούθησε η συζήτηση τριών εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων και των 13 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Κυρίαρχα από αυτά η έγκριση του Κανονισμού Τηλεθέρμανσης και η έγκριση προκαταβολής των προς σύνδεση ακινήτων με το Δίκτυο Τηλεθέρμανσης Φλώρινας.
Εισηγήτρια ήταν η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ κα Ερμιόνη Αβραμοπούλου η οποία τόνισε πως ο αγωγός τηλεθέρμανσης έχει φτάσει στην οδό 7ης Νοεμβρίου και σύντομα θα μπει και στην πόλη, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει. «Περιμένουμε τις σχετικές αδειοδοτήσεις και δραστηριοποιείται πλέον η διαδικασία πρόσκλησης καταναλωτών» υπογράμμισε.

Η κα Αβραμοπούλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

•Η μελέτη πέτυχε το μέγιστο των επιδοτήσεων στη χώρα, με ποσοστό κοντά στο 85%.
•Μόλις μπει η ανάδοχος εταιρεία στην πόλη, η ΔΕΥΑΦ θα καλέσει τους δικαιούχους να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
•Οι εναλλάκτες θα επιδοτηθούν σε ποσοστό από 80%.
•Η χρέωση σύνδεσης θα είναι 0,7 ανά κυβικό θερμαινόμενο.
•Για την τηλεθέρμανση Μελίτης, ο φάκελος έχει συμπληρωθεί και είναι πλήρης και αναμένεται η έγκρισή του.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης χαρακτήρισε την τηλεθέρμανση ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας. «Είναι η ώρα, εμείς και οι δημότες, να το στηρίξουμε. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στους δημότες και θα τους ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Κάποιες μπορεί να μην αρέσουν. Αλλά πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να στηρίξουμε το έργο για να προχωρήσει. Και πρέπει να το δείξουμε αυτό» πρόσθεσε.

Αναλυτικά οι αποφάσεις στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1. «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου προκειμένου να υπογράψει ενώπιον του συμβολαιογράφου κου Αναστάσιου Χ. Χατζηχρήστου την ανταλλαγή ακινήτων στις Κοινότητες Τροπαιούχου και Ιτέας του Δήμου Φλώρινας σε εκτέλεση των υπ’ αριθ. 129/2019 και 63/2019 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Ορίστηκε ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου με αναπληρωτή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης ψήφισε παρών).

2. «Σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Καρυπίδης, Παπαγρηγορίου, Ακριτίδης και Ρασάικος ψήφισαν όχι και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωακειμίδης ψήφισε παρών).

3. «Γνωμοδότηση σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (σχετική η υπ΄ αριθμ. 25/2019 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας) με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης ψήφισε παρών).

4. «Γνωμοδότηση σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (σχετική η υπ΄ αριθμ. 26/2019 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας) με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης ψήφισε παρών).

5. «Ορισμός μελών Διαχειριστικής Επιτροπής Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης» με εισηγητή τον κ. Ηλία Μούλελη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ηλίας Μούλελης και Νικόλαος Μουρατίδης με αναπληρωτές τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Σακουλέβα και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Τσακμάκη.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

6. «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Φλώρινας στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Ηλία Μούλελη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Αντωνιάδης με αναπληρώτρια την δημοτική σύμβουλο κα Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

7. «Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Φλώρινας σε Έκτακτες και Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.  Α.Ε.» με εισηγητή  τον κ. Ηλία Μούλελη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Ηλιάδης με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο κ. Στέφανο Μπίρο. 
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Φαρμακιώτης ψήφισε παρών).

8. «Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 187/2019 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. με θέμα: ¨ Έγκριση Kανονισμού Τηλεθέρμανσης για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 1069/1980 (ισχύει κατ΄ αναλογία για το αντικείμενο Τηλεθέρμανσης των Δ.Ε.Υ.Α.)» με εισηγήτρια την κα Ερμιόνη Αβραμοπούλου – Ρόμπη, Γενική Διευθύντρια Δ.Ε.Υ.Α.Φ.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

9. «Έγκριση της υπ’ αριθμ. 188/2019 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. με θέμα: ¨Έγκριση προκαταβολής των προς σύνδεση ακινήτων με το Δίκτυο Τηλεθέρμανσης Φλώρινας¨ στην οποία δεν αποφασίσθηκε η καταβολή προκαταβολής αλλά ορίσθηκε η χρέωση σύνδεσης των προς σύνδεση ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ.  3 (α) του ν. 1069/1980 για έγκριση από το  Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 1069/1980  κατ’ αναλογία για την Τηλεθέρμανση» με εισηγήτρια την κα Ερμιόνη Αβραμοπούλου – Ρόμπη, Γενική Διευθύντρια Δ.Ε.Υ.Α.Φ.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης ψήφισε παρών).

10. «Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 228/2019 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. με θέμα ¨Τροποποίηση συστατικής πράξης της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. σχετικά με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου¨» με εισηγήτρια την κα Ερμιόνη Αβραμοπούλου – Ρόμπη, Γενική Διευθύντρια Δ.Ε.Υ.Α.Φ. 
Αποφασίστηκε η αύξηση των μελών του Δ.Σ. από 8 σε 11.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

11. «Κατανομή Γ΄ δόσης 2019 ποσού 165.120,00 € (καθαρό ποσό 164.872,32 €) για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Δημοτικό Σύμβουλο Φλώρινας και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Παπαγρηγορίου ψήφισε όχι).
12. «Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φλώρινας» με εισηγήτρια την κα Αφροδίτη Κεσίδου, Διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φλώρινας.
Ορίστηκαν οι:
Παναγιώτης Νώτας, Δημοτικός Σύμβουλος ως Πρόεδρος με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Σακουλέβα, Αντιδήμαρχο
Παναγιώτης Τσακμάκης, Δημοτικός Σύμβουλος ως Αντιπρόεδρος με αναπληρωτή του τον Βασίλειο Νίκλη, Δημοτικό Σύμβουλο
Νικόλαος Καρυπίδης, Δημοτικός Σύμβουλος με αναπληρωτή του τον Χρήστο Μπαρδάκα, Δημοτικό Σύμβουλο
Έλενη Ίνδου, εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα με αναπληρωτή της τον Ιωάννη Γροσδάνη
Δέσποινα Σακαλή, δημότισσα με αναπληρώτριά της την Μαργαρίτα Παλικρούση
Τραϊανός Μπίσιος, δημότης με αναπληρωτή της Κωνσταντίνο Τσολοπάνη
Γεώργιος Χαϊδάρης, δημότης με αναπληρώτρια του την Αθανασία Καραγκιοζάκη
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

13. «Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ¨Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας¨» με εισηγήτρια την κα Ελένη Γκορτσίλα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.
Ορίστηκαν οι:
Δημήτριος Ηλιάδης, Δημοτικός Σύμβουλος ως Πρόεδρος με αναπληρωτή του τον Λάζαρο Αντωνιάδη, Δημοτικό Σύμβουλο
Παντελής Γεωργιάδης, Δημοτικός Σύμβουλος ως Αντιπρόεδρος με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Σταύρου, Δημοτικό Σύμβουλο
Αλέξανδρος Ακριτίδης, Δημοτικός Σύμβουλος με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Παπαγρηγορίου
Νικόλαος Καρυπίδης, Δημοτικός Σύμβουλος με αναπληρωτή του τον Τραϊανό Ρασάικο
Θεόφιλος Σεχίδης, Δημοτικός Σύμβουλος με αναπληρωτή του τον Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, Δημοτικό Σύμβουλο
Ιωάννα Δημητριάδου, δημότισσα με αναπληρώτριά της την Νικολέτα Λαδά, δημότισσα.
Φανή Ματαμαδιώτου, δημότισσα με αναπληρώτρια της την Αργυρώ Μαυροπούλου, δημότισσα
Μυρτώ Γιαλαμά, δημότισσα με αναπληρώτρια της την Μαργαρίτα Παλικρούση, δημότισσα
Παντελής Μαυρουδίου, δημότης με αναπληρωτή του τον Χρήστο Πέδια
Ελένη Τσαντέφσκη, δημότισσα με αναπληρώτρια της την Κυριακή Κωτσοπούλου, δημότισσα
Ξανθίππη Ιωαννίδου, εκπρόσωπος εργαζομένων ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, με αναπληρώτρια της την Σοφία Παπαδοπούλου 
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.