Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 10/10/2019 στο διοικητήριο της Π.Ε. Φλώρινας, η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με θέμα την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, κατά τη χειμερινή περίοδο 2019-2020. Το συντονισμό επιμελήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Πρόδρομος Ασλανίδης και ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας, κ. Χρήστος Μιχαήλ, ενώ το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανισμών, Υπηρεσιών, Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων και Εθελοντικών Ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών και δράσεων των φορέων και παράλληλα η κάλυψη στο μέτρο του δυνατού των παρουσιαζόμενων αδυναμιών του μηχανισμού πρόληψης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την οργανωτική και προληπτική δομή της Π.Ε. Φλώρινας και συγκεκριμένα, την πρόβλεψη ασκήσεων ετοιμότητας, τον καθορισμό αρμοδιοτήτων ευθύνης στο οδικό δίκτυο (επαρχιακό, ορεινό, εθνικό), τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, τη καταγραφή ανθρώπινο δυναμικού και υλικοτεχνικών μέσων, την πρόβλεψη καθαρισμού ρεμάτων και επάρκειας άλατος, τον καθορισμό αρμοδιοτήτων των εθελοντικών ομάδων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Σ.Ο.Π.Π. (Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας), καθώς και το είδος της μεταξύ τους συνεργασίας.

Κοινός παρονομαστής των απόψεων των συμμετεχόντων στη συνάντηση, ήταν ότι η πρόληψη και ο σωστός συντονισμός είναι τα καλύτερα συστατικά μίας επιτυχημένης αντιμετώπισης, κάθε πιθανού προβλήματος που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.