πηγή : parathrhthsflorina.gr
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

«Ο εθελοντισμός μέσα μου ξεκινάει από πολύ παλιά. Εγώ είχα ως πρότυπο τον πρώτο εθελοντή και αυτός είναι ο εθελουσίως θυσιασθείς για τους ανθρώπους ο Ιησούς Χριστός. Από εκεί ξεκινάω και κάνω ότι κάνω για τον συνάνθρωπο μου και βέβαια μέσα από τον Ερυθρό Σταυρό», τόνισε στην αντιφώνηση του ο πρώην
πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Φλώρινας του Ερυθρού Σταυρού Δημήτρης Ρίζος, συμπυκνώνοντας σε λίγες λέξεις την πεμπτουσία του Ερυθρού Σταυρού, του Εθελοντισμού, του Ανθρωπισμού και του Χριστιανισμού. 


Για τον κ. Ρίζο ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, χρέους για τον συνάνθρωπο του και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σ’ αυτό, τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Φλώρινας Δημήτρης Ρίζος από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιο Αυγερινό που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις.

Στην λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του «Αριστοτέλη» την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός επεσήμανε ότι είναι «ο πιο αξιόλογος πρόεδρος των 85 περιφερειακών τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο αξιότερος και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στις εθελόντριες και εθελοντές». 

Επεσήμανε πως «λίγοι άνθρωποι έχουν το προνόμιο εν ζωή να έχουν την καθολική αναγνώριση» και τον χαρακτήρισε πως είναι ένα κόσμημα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Σεμνός, ταπεινός και ταυτόχρονα ανατρεπτικός ο κ. Ρίζος τόνισε ότι χωρίς εθελοντές και εθελόντριες δεν υπάρχει Ερυθρός Σταυρός και η τιμή ανήκει σ’ αυτούς.«Αυτά τα οποία είναι ως τιμή σε μένα τα χαρίζω και τα αφιερώνω σ’ εκείνους οι οποίοι το αξίζουν. Για μένα ο Ερυθρός Σταυρός δεν ούτε η διοίκηση, ούτε οι πρόεδροι , ούτε οι γραμματείς. Ερυθρός Σταυρός, είναι οι εθελοντές. Οι εθελοντές είναι αυτοί που πιάνουν τον άρρωστο, περιποιούνται τον φτωχό και επισκέπτονται τον κλινήρη. Οι εθελοντές είναι η δύναμη. Οι υπόλοιποι είμαστε οι παρατρεχάμενοι, οι οποίοι βέβαια στηρίζουμε το έργο τους. Αλλά όσο καλά και αν είναι οργανωμένη η διοίκηση, αν δεν υπάρχουν οι εθελοντές δεν θα υπάρχει Ερυθρός Σταυρός.
Αφιερώνω λοιπόν όλες τις τιμές που μου αποδίδει ο πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους εθελοντές και τις εθελόντριες του τοπικού παραρτήματος».