-Ήταν κάποτε δυο Άγγελοι που ταξίδευαν όλη μέρα, αργά την νύχτα κατάκοποι ζήτησαν να φιλοξενηθούν από μια πλούσια οικογένεια.

-Η οικογένεια δεν γνώριζε ποιοι ήταν, επιπλέον ήταν αγενής και δεν ήθελαν να τους κοιμίσουν σε κάποιο από τα δωμάτια του αρχοντικού, έτσι τους έστρωσαν στο υπόγειο του σπιτιού.

-Καθώς πλάγιασαν για να κοιμηθούν πάνω στο κρύο πάτωμα ο μεγαλύτερος Άγγελος είδε μια τρύπα στον τοίχο και χωρίς δεύτερη σκέψη την έκλεισε.

-Την επόμενη νύχτα, οι δύο Άγγελοι θέλησαν να ξεκουραστούν στο σπίτι μιας πολύ φτωχής αλλά φιλόξενης οικογένειας αγροτών.

-Αφού μοιράστηκαν με την οικογένεια το λιγοστό φαγητό, το ζευγάρι των αγροτών τους παραχώρησε την κρεβατοκάμαρα για να κοιμηθούν.

-Την άλλη μέρα νωρίς το πρωί οι Άγγελοι είδαν τον αγρότη και τη γυναίκα του να κλαίνε, η μοναδική τους κατσίκα ψόφησε το ξημέρωμα.

-Ο νεαρός Άγγελος στεναχωρήθηκε πολύ και είπε στον μεγαλύτερο: Γιατί άφησες να συμβαίνει αυτή η αδικία στους καλούς και φτωχούς ανθρώπους, ενώ την πλούσια οικογένεια που δεν μας φέρθηκε σωστά την βοήθησες.

-Ο μεγάλος Άγγελος είπε: «Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται», όταν μείναμε στο υπόγειο του αρχοντικού παρατήρησα ότι υπήρχε χρυσάφι μέσα στην τρύπα που είχε ανοίξει στον τοίχο, επειδή όμως ο ιδιοκτήτης ήταν αγενής την έκλεισα για να μη μπορεί να το βρει.

-Την χθεσινή νύχτα που κοιμηθήκαμε στο κρεβάτι των φτωχών αγροτών ξεκουράστηκα και ξύπνησα νωρίς τα χαράματα εκεί συνάντησα τον φωτοφόρο άγγελο του θανάτου ήθελε να πάρει τη γυναίκα του αγρότη…. διαπραγματεύτηκα μαζί του και του πρότεινα στην θέση της να πάρει την κατσίκα, «τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται».-

Ηθικό δίδαγμα: Τα επιπόλαια συμπεράσματα κάνουν κακό, παρασυρόμαστε από αυτό που φαίνεται και όχι από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.


Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος - Εκδότης
iliadisspiros@hotmail.com