17/12/2019 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ, ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΝΔ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2020

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς καλημέρα σας. Μετά από μία Ελλάδα κατεστραμμένη και καμένη, όπως την περιέγραψε η συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ –η προηγούμενη ομιλήτρια- και μία Ελλάδα γκρίζα και απαισιόδοξη, όπως την περιέγραψε η συνάδελφος του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ΚΙΝΑΛ επιμένει να εκφράζεται αρνητικά για έναν από τους καλύτερους Πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, τον Κώστα Καραμανλή, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και την κανονικότητα σε έναν προϋπολογισμό αισιόδοξο και αναπτυξιακό, ο οποίος υλοποιεί το όραμα της Νέας Δημοκρατίαςγια μετάβαση της Ελλάδας από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή των επιδομάτων και των συσσιτίων, στην εποχή των υψηλών μισθών, των αξιοπρεπών μισθών και δουλειά για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μπω στα άδυτα του προϋπολογισμού, δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου, να μην κάνω μία σύντομη τηλεγραφική αναφορά σε τρία μείζονος σημασίας θέματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα, θα βάλουν σε τεράστιες περιπέτειες τη χώρα.

Αναφέρομαι, στα ελληνοτουρκικά, στην επιθετική Τουρκία, η οποία έχει αποθρασυνθεί από την ατιμωρησία. Δεύτερον, στο μεταναστευτικό και τρίτον, στην υπογεννητικότητα των Ελλήνων. Και τα τρία αυτά θέματα απαιτούν την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού, πολιτικών, πνευματικών, τεχνοκρατικών και όχι μόνο. Όλων των δυνάμεων, εντός και εκτός Ελλάδας. Απαιτούν σύμπνοια, οικουμενικότητα και συστράτευση γύρω από την Κυβέρνηση και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα πάντα αντιμετώπιζε προβλήματα. Εάν με πενιχρά μέσα, προ δεκαετιών και προ αιώνων η Ελλάδα τα κατάφερνε, τώρα ακόμη περισσότερο πρέπει και θα τα καταφέρουμε. Για να είμαστε σήμερα, όμως, εμείς ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε την ασφάλεια και τα αγαθά της Δημοκρατίας, δόθηκαν χιλιάδες μάχες και αγώνες και χύθηκαν ποτάμια αίματος από τους προγόνους μας. Οφείλουμε και εμείς να μεριμνήσουμε για ευοίωνες προοπτικές για τους νέους μας και τις επόμενες γενιές. Όλοι μαζί, λοιπόν, στα παραπάνω θέματα, όχι με παρωπίδες, αλλά με καλοπροαίρετη κριτική να δώσουμε τον αγώνα, ο οποίος σίγουρα θα είναι νικηφόρος, αν νικήσουμε πρώτα τον κακό μας εαυτό και την διχόνοια.

Οφείλω, επίσης, να ενημερώσω το Σώμα ότι στη Φλώρινα και την Κοζάνη, υπογράψαμε ένα νέο μνημόνιο την ώρα που η χώρα σχεδόν βγαίνει από τα παλιά μνημόνια. Μιλώ για το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτες της ΔΕΗ. Οι περιοχές που έδωσαν τα σπλάχνα τους για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της χώρας, σήμερα δοκιμάζονται και έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων.

Έχουμε διακηρυγμένη τη βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλης της Κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο για δίκαιη μεταλιγνιτική μετάβαση. Διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου, τους Φλωρινιώτες και τις Φλωρινιώτισσες ότι δεν θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, αλλά όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ανεργία και την αεργία, με κίνητρα στις επιχειρήσεις και τα έργα υποδομής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2020 αποτυπώνει τις προοπτικές που δημιουργούν σήμερα μία σειρά από πολιτικές που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, υπερψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό και σήμερα υλοποιούνται. Είναι ένας προϋπολογισμός που οδηγεί τη χώρα στην κανονικότητα, στηρίζοντας πρωτίστως την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ως μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας και όχι τα επιδόματα και τα συσσίτια. Είναι απαραίτητα μεν, αλλά παραμένει προτεραιότητα ο αξιοπρεπής μισθός και δουλειά για όλους τους Έλληνες.

Με τον Προϋπολογισμό του 2020 δεν στοχοποιείται και δεν βρίσκεται υπό διωγμό το επιχειρείν και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αξίζει να αναφέρω κάποιες σημαντικές αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικογένειας. Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1 Ιανουαρίου του 2020, μετάβαση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας. Για τα φυσικά πρόσωπα μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 28% στο 24%, μείωση της φορολογίας μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας προβλέπεται αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, δίδεται το επίδομα θέρμανσης στην ώρα του, δηλαδή στην αρχή του χειμώνα και μάλιστα, σημαντικά αυξημένο. Κάποιες αδικίες που παρατηρήθηκαν στην πρώτη ζώνη, είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Σκυλακάκη, από το νέο έτος να διορθωθούν.

Ο προϋπολογισμός αυτός φέρνει το ΑΕΠ της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισεκατομμύρια. Το αυξάνει, δηλαδή, σε σχέση με φέτος κατά 7 δισεκατομμύρια περίπου ή 1.600 ευρώ, περίπου, κατά νοικοκυριό. Σε μια χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω, 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Όλα στα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις, αυξάνονται σημαντικά.

Δεν θριαμβολογούμε. Είμαστε ρεαλιστές και κοιτάζουμε τον ελληνικό λαό στα μάτια και του λέμε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και εύκολες λύσεις. Οι κίνδυνοι πάντα παραμονεύουν σε κάθε στραβοπάτημα. Γι’ αυτό είπα ότι δεν θριαμβολογούμε, αλλά σηκώνουμε τα μανίκια και εργαζόμαστε.

Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2020 κι ευχόμαστε καλές γιορτές σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες.

Ευχαριστώ.