Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννης Αντωνιάδης κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού Ερώτηση (αρ. πρωτ. 3731-3/2/2020) για το οξύ πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας λόγω της αύξησης στον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου AirBNB).

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό 1) Οικονομικών
                               2) Τουρισμού


Θέμα: Οξύ το πρόβλημα εύρεσης στέγης από φοιτητές, εργαζόμενους κάθε κατηγορίας, κ.ά. λόγω της ραγδαίας αύξησης στη διάθεση ακινήτων μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου AirBNB).

Κύριε Υπουργέ,

Η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ), αλλά και στα υπόλοιπα τουριστικά μέρη, είχε ως αποτέλεσμα πάρα πολλές κατοικίες που μέχρι τώρα διατίθονταν για μακροχρόνια μίσθωση, να μεταπηδήσουν στη βραχυχρόνια τύπου AirBNB. Από τη μία τα ενοίκια που λόγω κρίσης είχαν κατρακυλήσει, από την άλλη το πιθανό γρήγορο κέρδος, οδηγούν όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιών να προτιμήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε χιλιάδες συμπολίτες μας (φοιτητές, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι κάθε κατηγορίας κ.ά) να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγης. Γονείς αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, νεοδιόριστοι υπάλληλοι αναγκάζονται σε παραίτηση λόγω χαμηλού μισθού, πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέα ζευγάρια που θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ως συνέπεια αυτής της έλλειψης στέγης, τα διαθέσιμα ακίνητα, όχι μόνο είναι ελάχιστα και πολύ λιγότερα από τη ζήτηση, αλλά ενοικιάζονται σε απαγορευτικές τιμές για τα εισοδήματα των περισσότερων Ελλήνων, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση σε μια κοινωνία που πασχίζει να βγει από την οικονομική κρίση. .

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σκοπεύετε να λάβετε κάποια μέτρα -και αν ναι, ποια είναι αυτά- προκειμένου να θεσπιστούν περισσότεροι και αυστηρότεροι κανόνες για τη διάθεση κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να απελευθερωθούν ακίνητα και να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα στέγης;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης



...