Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών Π. Πέρκα, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας, στην δημοσιογράφου Θ. Αδάμου, την Δευτέρα 10/02/2020.

Η κ. Πέρκα αρχικά ερωτήθηκε για τα συμβάντα της ημερίδας για την ενέργεια και τις επισκέψεις των Υπουργών της ΝΔ ενόψει της απολιγνιτοποίησης, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Παντελίδης της Πτολεμαίδας το Σάββατο 08/02, όπου δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενη η αντίδραση των φορέων, των Δημάρχων και των δύο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας, αφού ζητείται σχέδιο και δεν υπάρχουν απαντήσεις για το ποιο είναι αυτό. Σημείωσε χαρακτηριστικά: « Αυτή η συζήτηση απαιτεί πριν απ’ όλα ένα σχέδιο, το οποίο εδώ και επτά μήνες το αναζητούμε. Είχαμε βάλει ως κυβέρνηση κάποιους άξονες και δεν ακολουθούνται. Έρχονται στην περιοχή οι Υπουργοί και θεωρούμε ότι θα είναι μια ανοιχτή συζήτηση όπου θα υπάρχουν στρογγυλές τράπεζες με τα θέματα, όπου εγώ μάλιστα είχα κάνει προετοιμασία για να κάνω έναν παραγωγικό διάλογο και βλέπουμε κλειστές πόρτες, τον Υπουργό να μπαίνει από την πίσω πόρτα, τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν…». Ακόμη, δήλωσε πως υπάρχει έντονη ανησυχία για την περιοχή που είναι πολύ αδικημένη διαχρονικά, όντας το ενεργειακό κέντρο της χώρας που τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα με ρεύμα αλλά δεν έχει τα αντίστοιχα οφέλη.

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση ως στόχο, δήλωσε: «Καταρχήν εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, λέμε ναι στηναπολιγνιτοποίηση. Κάποια στιγμή, πράγματι, πρέπει να πιάσουμε τον στόχο της ουδετερότητας. Ο στόχος είναι μέχρι το 2050 σύμφωνα με το Σύμφωνο των Παρισίων. Άλλωστε και ο ίδιος ο Διευθυντής της DGRegioέχει δηλώσει επανειλημμένως ότι για να γίνει μια δίκαιη μετάβαση, χρειάζονται δεκαετίες. Έχουμε λοιπόν ξαφνικά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη από το βήμα του Ο.Η.Ε. ότι θα προχωρήσουμε σε απολιγνιτοποίηση το 2028 το οποίο μετά γίνεται 2023, χωρίς να έχουμε ένα σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για να το δούμε, να το συζητήσει και να παρέμβει η κοινωνία και να το αγκαλιάσει. Η κουβέντα της δίκαιης μετάβασης δεν έχει ωριμάσει στην κοινωνία. Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές συνοχής ειδικά στην δική μας περιοχή δεν έχουν πετύχει με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Η περιοχή έμεινε στάσιμη και πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς να την βοηθήσουν να δει το μέλλον και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη ξεκινήσει κάποιους άξονες για την δίκαιη μετάβαση, ήταν η πρώτη χώρα που δημιούργησε το πρώτο Εθνικό Ταμείο για την Δίκαιη Μετάβαση. Υπάρχουν ήδη 30 εκ. για το 2018 και επιπλέον 30 εκ. για το 2019. Σε επίκαιρη ερώτηση που κάναμε στη βουλή δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση για τη μη αξιοποίηση των αποθηκευμένων κονδυλίων. Είχαμε λοιπόν ξεκινήσει με έναν ορίζοντα, που φυσικά δεν ήταν το 2028 πόσο μάλλον το 2023…Η αποκατάσταση των εδαφών και η διαφοροποίηση του παραγωγικού προφίλ μιας περιοχής απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο…εδώ έχουν περάσει επτά μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ και αυτό το περιβόητο σχέδιο δεν έχει μπει στο τραπέζι».

Ακόμη, παρατήρησε σχετικά με την ημερίδα της απολιγνιτοποίησης, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε να μπει η περιοχή σε ένα καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Αντιθέτως, προτείνει ότι η περιοχή πρέπει τρόπον τινά να το δει ως ευκαιρία να δοθεί περισσότερος χρόνος και περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε., τα οποία δεν θεωρούμε ότι επαρκούν. « Να γίνει ένας σχεδιασμός που να αφορά τον τουρισμό, τα εναλλακτικά καύσιμα, την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα…», δήλωσε αναφέροντας παραδείγματα από καλές πρακτικές του εξωτερικού τα οποία είχαν κατατεθεί ως εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιφέρουν ανάπτυξη στην περιοχή και θα την «κάνουν αγνώριστη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις, θέλουν τον χρόνο τους, την συμμετοχή των φορέων και των απλών πολιτών. Εμείς είμαστε εντός του διαλόγου, ήδη ετοιμάζομαι, ψάχνω παραδείγματα, αλλά δεν γίνεται έτσι διότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που δεν έχουν απαντηθεί όπως οι τηλεθερμάνσεις. Τι θα γίνει με τις τηλεθερμάνσεις; Τα δίκτυα πρέπει να ολοκληρωθούν άσχετα με το με ποια μορφή ενέργειας θα τροφοδοτηθούν…μιλάω για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας αλλά και της Μελίτης», παρατήρησε για ένα ακόμα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες της Φλώρινας.

Επίσης, σχετικά με τα θέματα σχεδιασμού, δήλωσε ότι δεν πρέπει να δεχτεί η περιοχή εύκολα την αντικατάσταση του λιγνίτη με το φυσικό αέριο αφού και αυτό είναι ορυκτό καύσιμο, που σημαίνει ότι σε δέκα χρόνια θα βρεθούμε πάλι στην ίδια κατάσταση. «Πρέπει να προχωρήσουν οι ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα και πολύ ωραία πράγματα που γίνονται στην Ευρώπη…πρέπει να δοθούν κίνητρα και χρήμα που πρέπει να πέσει στην περιοχή η οποία το δικαιούται. Δίκτυα, δρόμοι, κίνητρα στις επιχειρήσεις…είχαμε κάνει τροπολογία για να γίνει Ειδικό Καθεστώς στον Αναπτυξιακό Νόμο που δεν έγινε αποδεκτή…», παρατήρησε σχετικά. Δήλωσε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξη αλλά δεν θα αφήσουμε την περιοχή έτσι. Θα γίνονται κοινοβουλευτικές πιέσεις και μαζί με την κοινωνία, η οποία πρέπει να συμμετέχει. «Αυτό είπα και στην μικρή μου παρέμβαση…αν δεν το αγκαλιάσει η κοινωνία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», σημείωσε σκωπτικά.

Ακόμη, σχετικά με τα κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, δήλωσε: « Η Φλώρινα είναι η περιοχή με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι τρίτη από το τέλος στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες σε ότι αφορά στο ΑΕΠ. Καλλιεργήθηκε διαχρονικά αυτό το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας το οποίο δεν άφησε περιθώριο για άλλης μορφής βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλω πραγματικά να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για να περάσουμε σε μία άλλη μέρα με όρους και συνθήκες. Θα ήταν τραγικό όμως να μπει η περιοχή σε ένα καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί η χώρα μέχρι το 2023. Δεν υπάρχει καν το σχέδιο, ούτε η κοινωνία – ούτε οι επιχειρήσεις είναι ενήμερες. Πέραν λοιπόν από τον χρόνο, το οποίο θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να δοθεί εκτων πραγμάτων παράταση, η κουβέντα πρέπει να ανοίξει και να ενεργοποιηθεί ο δυνατός παραγωγικός ιστός της περιοχής, όπως τα ποιοτικά κρασιά, τα αγροτικά προϊόντα - φασόλια. Αν όλο αυτό το παραγωγικό δυναμικό, συζητήσει και αναλάβει δράση, νομίζω ότι το μέλλον μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο για την περιοχή…».

Τέλος, σημείωσε ότι η κοινωνία, οι απλοί πολίτες, οι επιχειρηματίες και το Πανεπιστήμιο, που έχουν την δυνατότητα, να υλοποιήσουν σχέδια και να ετοιμάσουν προτάσεις. Πρέπει όμως να έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν θα εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα, που δεν θα κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες για να κάνει ειδική οικονομική ζώνη και να τις αντικαταστήσει με φυσικό αέριο οδηγώντας μας σε 10 χρόνια στο ίδιο πρόβλημα. «Χρειάζεται άλλο παραγωγικό μοντέλο από αυτό που μας έφερε στην κρίση που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια...Βγάζω κραυγή αγωνίας, τώρα είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα. Θα πάρουμε και πρωτοβουλίες γιατί πρέπει να πέσουν πολύ παραγωγικές προτάσεις στο τραπέζι και να τις σκεφτεί η κυβέρνηση, να τις σκεφτεί σοβαρά θα έλεγα… και να δούμε πως θα χρηματοδοτηθούν», παρατήρησε κλείνοντας.

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών