Ερώτηση της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: "Διακοπή λειτουργίας του Α.Η.Σ. Μελίτης Φλώρινας". 

Η βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, κα Π. Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: Διακοπή λειτουργίας του Α.Η.Σ. Μελίτης Φλώρινας". Την ερώτηση τη συνυπογράφει ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σ. Φάμελλος και η Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κ. Βέττα.

Η κα Πέρκα και οι δυο συνυπογράφοντες Βουλευτές ανέφεραν χαρακτηριστικά «λαμβάνοντας υπόψη την αιφνίδια διακοπή του ΑΗΣ Μελίτης, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία προετοιμασία, εύλογα μας προκαλείται η ανησυχία για το πως θα διαχειριστείτε την ομαλή και δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, που εσείς εξαγγείλατε, για το 2028, χωρίς καν να έχετε σχέδιο».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Διακοπή λειτουργίας του Α.Η.Σ. Μελίτης Φλώρινας»

κ.κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί στο Υπουργείο αίτημα ανανέωσης και τροποποίησης των Περιβαλλοντικών όρων για την μονάδα Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης Φλώρινας από την ΔΕΗ καθώς και η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), από αρχές Νοεμβρίου 2019. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, όπου το ΣτΕ απέρριψε τις ΑΕΠΟ για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, υπήρχαν δημόσιες δηλώσεις αρμόδιων παραγόντων που ενημέρωναν για τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της μονάδας ΑΗΣ Μελίτης, εφόσον το Υπουργείο δεν προβεί στην άμεση έκδοση νέας ΑΕΠΟ. Παρόλο του εξαιρετικά επείγοντος του θέματος, διαπιστώνουμε ότι η απαιτούμενη, από την εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, δημόσια διαβούλευση επί της ΜΠΕ για την ΑΕΠΟ της μονάδας ΑΗΣ Μελίτης, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Τελικά η λιγνιτική μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης Φλώρινας εδώ και λίγες ημέρες τελεί υπό παύση λειτουργίας. Το Υπουργείο οφείλει άμεσα να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση της νέας ΑΕΠΟ που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης.  

Όπως γνωρίζετε, ο ΑΗΣ Μελίτης αποτελεί την πιο σύγχρονη και συμφέρουσα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της χώρας μας με ονομαστική ισχύ 330 MWe, η οποία εντάχθηκε το έτος 2002. Ακόμη, όπως γνωρίζετε, η τροφοδότηση της λιγνιτικής μονάδας από τα γειτονικά ορυχεία στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης διεξάγεται από ιδιώτες επιχειρηματίες, εργολάβους και εργαζόμενους με εργολαβικές συμβάσεις. Υπάρχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεκάδες θέσεις εργασίας σε επισφάλεια όταν η λιγνιτική μονάδα παύει να λειτουργεί. Ήδη, στις πρώτες πέντε ημέρες παύσης της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης καταγράφονται απολύσεις εργατικού προσωπικού, με συνέπεια δεκάδες οικογένειες να χάνουν εισοδήματα καταμεσής του χειμώνα. 

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη την αιφνίδια διακοπή του ΑΗΣ Μελίτης, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία προετοιμασία, εύλογα μας προκαλείται η ανησυχία για το πως θα διαχειριστείτε την ομαλή και δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, που εσείς εξαγγείλατε, για το 2028, χωρίς καν να έχετε σχέδιο.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την έκδοση νέας ΑΕΠΟ για την μονάδα ΑΗΣ Μελίτης Φλώρινας, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και τις σχετικές απόφασεις ΣτΕ, που θα οδηγήσει στην άμεση επανεκκίνηση λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας ώστε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας σε εργολαβικές δραστηριότητες και στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Θεοπίστη Πέρκα
Καλλιόπη Βέττα 
Σωκράτης Φάμελλος