Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2864/20.03.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1971 και συγκεκριμένα 25 Μαρτίου 1971 ημέρα εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Φλώρινα 

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1971

Πάντα οι παρελάσεις, που αποτελούν την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων, συγκεντρώνουν πολύ κόσμος. Οικογένειες με μικρά παιδιά, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, προσέρχονται για να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν τα νιάτα της Ελλάδος που παρελαύνουν μέσα από τους σχηματισμούς σχολείων, συλλόγων αλλά και στρατιωτικών αγημάτων.

Για πρώτη χρονιά οι Έλληνες θα τιμήσουμε την μνήμη των παλληκαριών της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον ιδιαίτερο «πόλεμο» που έχει ενσκήψει από την επιδημία του κορωνοϊού επιβάλλουν την μη πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων. Οι αγωνιστές του 1821 διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Και, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, το μεγαλείο τους μας κάνει υπερήφανους και εμψυχώνουν την ελληνική μας ψυχή για να βγούμε πάλι νικητές.

Η σημερινή μας φωτογραφία είναι από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1971 και ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί ακόμα και στην αρχή της παρέλασης, μπροστά από το ξενοδοχείο «Λύγκος» (διακρίνεται η ταμπέλα ΙΖΟΛΑ του καταστήματος Βασίλη Μπούσιου). Με εθνικές στολές ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας. Ντυμένος τσολιάς ο Γιώργος Κωνσταντάκος σημαιοφόρος έχει παραστάτες τον Γιάννη Φούζα (αριστερά στην φωτογραφία) και τον Θανάση Μήσια ενώ στην πίσω σειρά (από αριστερά) είναι η Νικολέτα Χαραλαμπάκη, η Εύη Δοσίου και η Σοφία Ηλιάδου.

Ευχαριστούμε πολύ τον Γιώργο Κωνσταντάκο, πολιτικό μηχανικό, για την παραχώρηση της φωτογραφίας.








...