Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών κατέθεσαν 36 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με θέμα την παράταση χρόνου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, την οποία συνυπογράφει η Βουλευτής Φλώρινας κ. Πέτη Πέρκα.

Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε εξαιρετικά πτωτική κατεύθυνση ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία, η πανδημία του «Κορονοϊού». Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων, αλλά και οι πωλήσεις. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των οδικών και αεροπορικών μετακινήσεων έχουν ρίξει στο ναδίρ τη ζήτηση, ενώ και οι διαρκείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές του «μαύρου» χρυσού έχουν προκαλέσει τη μεγάλη πτώση των τιμών στα σημεία πώλησης.
Συγκρίνοντας τις τιμές του πετρελαίου (diesel) θέρμανσης κατ` οίκον, όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές παρουσιάζουν σταθερή μείωση. Αν και υπάρχει μια σημαντική μείωση στη ζήτηση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης λόγω της μείωσης των μετακινήσεων και των κατ` οίκων περιορισμού, η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι σταθερή ή και ελάχιστα αυξανόμενη.

Επειδή, οι πολίτες μένουν περισσότερο στο σπίτι, συνεπώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης, ειδικά σε περιοχές ημιορεινές, ορεινές και νησιωτικές, ενώ υφίσταται και η ανάγκη προμήθειας για τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες, με την τρέχουσα τιμή, καθώς είναι βέβαιο πως τον επικείμενο Σεπτέμβριο, οι τιμές θα έχουν διαμορφωθεί στα κανονικά, επίπεδα οι Βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς:

-Πως σκοπεύουν να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, ικανοποιώντας, ταυτόχρονα, με οριζόντιο τρόπο την αναγκαιότητα προμήθειάς του από τους πολίτες στη χαμηλότερη -έως, σήμερα- δυνατή τιμή;
-Έχουν μεριμνήσει για τη θεσμική παράταση του χρόνου διάθεσης και προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης μετά την 30η Απρίλη και σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν;
-Σκοπεύουν να εντάξουν την πρωτοβουλία αυτή, στα έκτακτα -λόγω κορονοϊού- μέτρα στήριξης ακριτικών και άλλων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της επικράτειάς μας που ακόμη και σήμερα, κάνουν εκτεταμένη χρήση πετρελαίου θέρμανσης;

Το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε:
Προς:
τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Παράταση χρόνου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης»

Η τιμή του πετρελαίου κινείται σε εξαιρετικά πτωτική κατεύθυνση ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία, η πανδημία του «Κορονοϊού». Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων, αλλά και οι πωλήσεις. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των οδικών και αεροπορικών μετακινήσεων έχουν ρίξει στο ναδίρ τη ζήτηση, ενώ και οι διαρκείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές του «μαύρου» χρυσού έχουν προκαλέσει τη μεγάλη πτώση των τιμών στα σημεία πώλησης. Σημείο αναφοράς αποτελεί η απόφαση του OPEC να μειώσει την παραγωγή προκειμένου να συγκρατηθεί η «ελεύθερη" πτώση των τιμών. Το χαμηλό του έτους συνιστά και χαμηλό περίπου 30 ετών, καθώς αντίστοιχες τιμές έχουν να καταγραφούν από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.
Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται με Υπουργική Απόφαση και με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ για τη χρονική περίοδο από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Σταθερά, αυτήν την περίοδο πριν και μετά το Πάσχα ανά την επικράτεια, οι πολίτες προμηθεύονται κάποιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, καθώς διακόπτεται η διάθεση του. Οι ποσότητες αυτές, δεν επαρκούν για να γεμίσουν τις δεξαμενές των καυστήρων τους, ωστόσο είναι εκείνες που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Συγκρίνοντας τις τιμές του πετρελαίου (diesel) θέρμανσης κατ` οίκον, όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές παρουσιάζουν σταθερή μείωση. Αν και υπάρχει μια σημαντική μείωση στη ζήτηση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης λόγω της μείωσης των μετακινήσεων και των κατ’ οίκων περιορισμού, η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι σταθερή ή και ελάχιστα αυξανόμενη.
Επειδή, οι τιμές αλλάζουν μέρα με τη μέρα, χωρίς όμως να παρουσιάζουν μεγάλη μεταβολή και είναι ανάλογες των γενικότερων συνθηκών στην παγκόσμια αγορά καυσίμων εξαιτίας του Κορονοϊού.
Επειδή, οι πολίτες μένουν περισσότερο στο σπίτι, συνεπώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης, ειδικά σε περιοχές ημιορεινές, ορεινές και νησιωτικές, ενώ υφίσταται και η ανάγκη προμήθειας για τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες, με την τρέχουσα τιμή, καθώς είναι βέβαιο πως τον επικείμενο Σεπτέμβριο, οι τιμές θα έχουν διαμορφωθεί στα κανονικά, επίπεδα.
Επειδή, οι καταναλώσεις έχουν στην καλύτερη περίπτωση μια σημαντική έκπτωση της τάξεως του 25% με 30% και σύμφωνα, με τις προβλέψεις των ειδικών και των επαγγελματιών στις επόμενες ημέρες, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης θα βρίσκεται κάτω από τα 0,8 ευρώ.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Πως σκοπεύουν να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, ικανοποιώντας, ταυτόχρονα, με οριζόντιο τρόπο την αναγκαιότητα προμήθειάς του από τους πολίτες στη χαμηλότερη -έως, σήμερα- δυνατή τιμή;
2. Έχουν μεριμνήσει για τη θεσμική παράταση του χρόνου διάθεσης και προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης μετά την 30η Απρίλη και σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν;
3. Σκοπεύουν να εντάξουν την πρωτοβουλία αυτή, στα έκτακτα -λόγω κορονοϊού- μέτρα στήριξης ακριτικών και άλλων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της επικράτειάς μας που ακόμη και σήμερα, κάνουν εκτεταμένη χρήση πετρελαίου θέρμανσης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Πούλου Πανάγιου (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος