Μόνο ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης για την χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027.

Η πρόθεση της Επιτροπής να χορηγήσει από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης  294 εκατομμύρια σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν στέκει καν σε καμία σοβαρή κριτική. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στη Δυτική Μακεδονία ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεων του λιγνίτη ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια.

Ο σχεδιασμός που είχε γίνει πριν ξεσπάσει η πανδημία προέβλεπε πως  τα κονδύλια που θα διατίθεντο από το νέο ΕΣΠΑ για τις δράσεις για την απολιγνιτοποίηση θα ανέρχονταν στα 600 εκατ ευρώ, δηλαδή θα ήταν διπλάσια των 294 εκατ. Ευρώ που μαθαίνουμε σήμερα ότι θα πάρει η χώρα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αθροίζοντας σε αυτά τα περίπου 900 εκατ ευρώ και την εθνική συμμετοχή, που τότε υπολογίζονταν σε περίπου 150 εκατ ευρώ, τα προς διάθεση κονδύλια ξεπερνούσαν το 1 δισ. Ευρώ.

Εφόσον η συγκυρία της πανδημίας επιβάλλει μια γενικότερη αναθεώρηση των σχεδίων, όπως δηλώνουν οι σοκαριστικές περικοπές των κονδυλίων επιβάλλεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της για την απολιγνιτοποίηση.

Όπως έχουμε δηλώσει από την πρώτη μέρα είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης για να εργαστούμε από κοινού στο σχεδιασμό των δράσεων απολιγνιτοποίησης ώστε η Δυτική Μακεδονία να μην βυθιστεί στην απόλυτη φτώχεια. 


Ο πρόεδρος 
Κλεάνθης Ακτενίζογλου



Ποιοι είμαστε: Η πρωτοβουλία «Ελλάδα 2028-Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» ιδρύθηκε από μία ομάδα επιχειρηματιών της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της ελληνικής κυβέρνησης.
Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι ο σχεδιασμός και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, η ενημέρωση της κοινής γνώμης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και στα όργανα της ΕΕ, η οργάνωση επιστημονικών ημερίδων με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων για την ενεργειακή μετάβαση.
Πληροφορίες: Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Τ: +30 698 0131278
press@greece2028.gr