Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, το ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, με το οποίο εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για την καταπάτηση κάθε ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου στα πλαίσια μιας δημοκρατικής πολιτείας, που βρίσκεται εν μέσω πανδημικής κρίσης με τις σχολικές μονάδες κλειστές.

Ο εν λόγω Σύλλογος επίσης, χαρακτηρίζει ανακόλουθη την πολιτική του Υπ. Παιδείας και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του νέου νομοσχεδίου – απαιτώντας την αναβολή και επανεξέτασή του μετά από θεσμικό και ουσιαστικό διάλογο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξ αρχής τοποθετήθηκε για το εν λόγω Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, που συντάχθηκε δίχως κανέναν διάλογο με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, ότι δρομολογεί μια τρομακτική οπισθοδρόμηση με αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις. Τα εμπόδια στη μόρφωση της νέας γενιάς διογκώνουν τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, διευρύνουν την εμπορευματοποίηση της γνώσης και επαναφέρουν τον συντηρητισμό στο σχολικό πλαίσιο. Με ρυθμίσεις που δημιουργούν σχολεία δύο «ταχυτήτων», ηλικιακό όριο στη φοίτηση στα Επαγγελματικά Λύκεια, αύξηση του ανώτερου αριθμού μαθητών/τριων ανά τμήμα για να πετύχει μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών, αλλαγή της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου αγνοώντας το Αναλυτικό Πρόγραμμα, την διαθεματικότητα και ολιστική γνώση και τέλος,με παρεμβάσεις στην τριτοβάθμια για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών αφού μειώνει το εκλεκτορικό σώμα αποκλείοντας την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα, φανερώνει την αλλεργία της ΝΔ σε κάθε έννοια ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας, την κοινωνική της αναλγησία και για άλλη μια φορά την ιδιοτελή της ιδεοληψία.

Ζητούμε την απόσυρση του αντιδραστικού και συντηρητικού νομοσχεδίου «Κεραμέως», το οποίο εν μέσω πανδημίας με την κοινωνία έγκλειστη και την λειτουργία της Βουλής σε ιδιότυπο καθεστώς, έρχεται να ενισχύσει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Η αναφορά όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΑΝΑΦΟΡΑ
για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία»

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη Πέρκα, καταθέτει αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, με το οποίο εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για την καταπάτηση κάθε ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου στα πλαίσια μιας δημοκρατικής πολιτείας, που βρίσκεται εν μέσω πανδημικής κρίσης με τις σχολικές μονάδες κλειστές.

Ο εν λόγω Σύλλογος επίσης, χαρακτηρίζει ανακόλουθη την πολιτική του Υπ. Παιδείας και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του νέου νομοσχεδίου – απαιτώντας την αναβολή και επανεξέτασή του μετά από θεσμικό και ουσιαστικό διάλογο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Επισυνάπτεται το σχετικό ψήφισμα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες για άμεση εξέταση του ψηφίσματος του Συλλόγου.

Η καταθέτουσα Βουλευτής
Θεοπίστη Πέρκα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α΄/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΕΡΕΤΗΣ 2 Τ.Κ. 531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΛ. & FAX 23850 29522e-mail : sylekppeflo@gmail.comhttp://sylekppeflo.blogspot.gr

Φλώρινα 24-04-2020

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας συνήλθε εξ αποστάσεως, την 24η Απριλίου 2020, σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ, που αφορά στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία και κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, προς την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ το οποίο καταπατώντας κάθε έννοια ενός ειλικρινή και ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, που αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας, εν μέσω πανδημίας, με τα σχολεία κλειστά, προέβη σε μονομερείς ενέργειες παρουσιάζοντας, την Τετάρτη 22/04/2020, σχέδιο νόμου που στοχεύει «στην αναβάθμιση του σχολείου»!

Το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε μια μεθοδευμένη ενέργεια, σε μια προσχηματική δημόσια διαβούλευση, αφού το κείμενο του νομοσχεδίου έχει ήδη παρουσιαστεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχει προχωρήσει επίσης σε προειλημμένες αποφάσεις, στερώντας το δικαίωμα κατάθεσης προτάσεων, διαπραγμάτευσης και διαλόγου με όλους αυτούς που θα υλοποιήσουν αργότερα έναν μελλοντικό νόμο, πάνω στον οποίο τους έχει «απαγορευτεί», ο λόγος και η συμμετοχή.

Στο ΥΠΑΙΘ σχεδιάζουν και αποφασίζουν για εμάς τους εκπαιδευτικούς, χωρίς την παρουσία μας. Συνεχίζουν την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτή του παραγκωνισμού και όχι της συμμετοχής και της συνεργασίας στη λήψη αποφάσεων με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Χαρακτηρίζουμε επίσης ως ανακόλουθη τη συμπεριφορά της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, που από τη μία «αναγνωρίζει» τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην διατήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και από την άλλη την απαξιώνει με την παντελή απουσία ενός ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα της Παιδείας.

Καταγγέλλουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και Απαιτούμε την αναβολή του εν λόγω νομοσχεδίου και την επανεξέτασή του, ταυτόχρονα με την έναρξη ενός θεσμικού, σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Εκπαιδευτικών 
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας