Σχετικά με την επιστολή που στάλθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» κ. Κωνσταντινίδη Ευστάθιο (αρ. πρωτ. 6314/86/24.4.20) με θέμα «Αδυναμία τέλεσης και μη διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη», σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Προφανώς και συμφωνούμε στην προβληματικότητα που παρουσιάζουν οι «δια περιφοράς», αποκλειστικά μέσω τηλεφώνου, συνεδριάσεις.

Γι αυτό τον λόγο, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε χώρα «δια περιφοράς», στις 21.4.2020, οι κ. κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτήν, ψηφίζοντας και καταθέτοντας τις όποιες διαφωνίες, ενστάσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις τους, με όλους τους άλλους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας (χρήση SMS, αποστολή email, αποστολή FAX ή εγγράφως).

Ο συγκεκριμένος τρόπος συνεδρίασης προκρίθηκε αυτού της τηλεδιάσκεψης και αυτό δεν έγινε τυχαία ούτε και ήταν μια φευγαλέα και «βολική» επιλογή. Αντίθετα αποτέλεσε αντικείμενο έντονου προβληματισμού. Για την πραγματοποίηση συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη εξετάστηκαν ενδελεχώς, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Γιαννάκη, όλα τα δεδομένα και λήφθηκαν σοβαρά υπόψη στην απόφαση μας.

Είναι γεγονός πως υπάρχουν αδυναμίες προσαρμογής στο νέο, πρωτόγνωρο για ορισμένους ψηφιακό περιβάλλον, είτε αυτές πιθανώς εστιάζονται σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε στο ίδιο σύστημα εφαρμογής.

Αδυναμίες που οδήγησαν τελικά στην επιλογή της «δια περιφοράς» συνεδρίασης, η οποία σίγουρα έχει μειονεκτήματα, όμως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε, ήταν προτιμότερη από μια προβληματική και πιθανόν μη επιτυχημένη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι δυσκολίες για την τήρηση της διαδικασίας μέσα σε ένα νέο ψηφιακό χώρο, απόλυτα διαφορετικό από το γνώριμο φυσικό χώρο και πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο μέχρι τώρα λειτουργούσαμε υπάρχουν, όμως είμαστε αποφασισμένοι να τις ξεπεράσουμε συνεργαζόμενοι και να προχωρήσουμε μπροστά αξιοποιώντας τη τεχνολογία.

Κύριε Κωνσταντινίδη

Εντάσσω τη δημόσια παρέμβαση σας στο πλαίσιο του απαραίτητου ανοιχτού διαλόγου με τους επικεφαλής των παρατάξεων, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Θα επιθυμούσα όμως ειλικρινά να είχατε επισκεφτεί προηγουμένως το πάντα φιλόξενο για όλους γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για να εξετάσουμε από κοινού, παρουσία του Δημάρχου, όλες τις δυνατότητες αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα της επιλογής μιας συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη.

Άλλωστε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης απέδειξε εμπράκτως ότι επιθυμεί την συνεργασία με το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και με κάθε φορέα και πολίτη με ποιο πρόσφατο αυτό της υιοθέτησης και υλοποίησης της πρότασης των δημοτικών συμβούλων της παράταξης σας, κ.κ. Ακριτίδη Αλέξανδρου και Ιωακειμίδη Νικόλαου.

Πιστεύω βαθιά πως ο θεσμικός μας ρόλος όχι απλά επιτρέπει αλλά επιβάλλει τέτοιου είδους συναντήσεις.

Επί του ερωτήματος της επιστολής σας, σας ενημερώνω πως βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα και όταν χρειαστεί, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, προετοιμαζόμαστε η υπό σχεδιασμό συνεδρίαση να μην είναι μια απλή "κλειστή συνομιλία" αλλά να μεταδοθεί και ζωντανά, μέσω ενός αναβαθμισμένου συστήματος ζωντανής μετάδοσης ήχου και εικόνας ταυτόχρονα. Ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και θα καλύπτει τους ποιοτικούς στόχους που έχουν τεθεί από τη Δημοτική Αρχή και αποτελούν προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Φλώρινας και της παράταξης του.

Επιδιώκουμε μάλιστα, και πιστεύω πως θα το καταφέρουμε σύντομα, όλες οι μελλοντικές συνεδριάσεις, είτε αυτές πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη είτε με φυσική παρουσία, να μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου. Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και παράλληλα υλοποιούμε ένα χρόνιο αίτημα πολλών Δημοτικών Συμβούλων αλλά και δημοτών.

Έτσι, όχι μόνο δεν είμαστε ουραγοί αλλά πολύ σύντομα με την εγκατάσταση και χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων θα καταφέρουμε ο Δήμος μας να κερδίσει μια θέση μεταξύ των προηγμένων ψηφιακά Δήμων της χώρας.

Είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις απαιτούν μια σειρά από συνεννοήσεις των συμμετεχόντων, καθώς και την τήρηση κάποιων διαδικαστικών κανόνων οι οποίοι πρέπει να συμφωνηθούν εξ αρχής. Σας περιμένω για να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και να διασφαλίσουμε από κοινού τις ιδανικότερες συνθήκες για την πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.

Με εκτίμηση
Μιχαήλ Ε. Χάτζιος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Υ.Γ. Αποτελεί συνειδητή μου επιλογή, να χρησιμοποιώ πάντα στον δημόσιο λόγο μου ήπια ρητορική, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια ενός κλίματος ομοψυχίας που είναι το απαραίτητο υπόβαθρο για τη δημιουργία συνεργασιών προς όφελος του τόπου. Αυτή μου η επιλογή, ενισχύεται ακόμα περισσότερο στην παρούσα φάση, αφού επιθυμώ να λειτουργώ ως πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.