Την Π.Ε. Φλώρινας επισκέφτηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
Ο κ. Μουσουρούλης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Κιοσέ, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειο Άμπα και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Σωτήριο Βόσδου, επισκέφτηκαν αρχικά το Αμύνταιο και τις εγκαταστάσειςτης ΔΕΤΕΠΑ, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης και συζήτησαν τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, ώστε να καλυφθούν οι θερμικές ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και τις αναπτυξιακές ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν στον Δήμο.


Ακολούθως στο Δημαρχείο συζήτησε με τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευσηπροβλήματα, ανησυχίες και κυρίως προτάσεις που θα συμβάλουν ουσιαστικά ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής κατά την μεταλιγνιτική περίοδο που βιώνει ήδη η περιοχή. Κατόπιν επισκέφτηκε το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου και επιχειρήσεις της περιοχής.

Ο κύκλος των επισκέψεων στη Φλώρινα, άνοιξε στο Δημαρχείο της πόλης, όπου τον κ. Μουσουρούλη καλωσόρισαν οι Δήμαρχοι Φλώρινας και Πρεσπών, κ. Βασίλης Γιαννάκης και κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης αντίστοιχα.

Ο κ. Γιαννάκης περιέγραψε τις ανάγκες που θα προκύψουν στον Δήμο Φλώρινας την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στα ζητήματα θέρμανσης, θέσεων εργασίας και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, γι’ αυτό και ζήτησε την έγκαιρη προετοιμασία ενός σχεδίου αναπτυξιακής προσαρμογής της περιοχής στημεταλιγνιτική εποχή.

Ο κ. Μουσουρούληςανέφερε ότι το masterplan θα διαμορφωθεί απ ΄ όλους όσους επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Στόχος όπως τόνισε είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων να αποτελέσει θεμέλιο δημιουργίας ενόςπαραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία.

Απηύθυνε πρόσκληση προς κάθε πολίτη να αξιοποιήσει το δημόσιο ψηφιακό εργαλείο που θα είναι διαθέσιμο προσεχώς και να καταθέσει προτάσεις πάνω στον σχεδιασμό της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως ο κρατικός μηχανισμός.
Ακολούθως, είχε συναντήσεις με την αντιπολίτευση, τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας και του ΕΒΕ Φλώρινας, σημειώνοντας απόψεις και προτάσεις.

Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε οτι εμπιστεύεται τον κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη για τον Εθνικό ρόλο που του ανατέθηκε και εξέφρασε τη βεβαιότητα του, ότι θα γίνει μια καλή και συνάμα αποτελεσματική δουλειά ως προς τοτεχνικό κομμάτι, με τη συνδρομή όλων των τοπικών δυνάμεων. Ζητούμενο για τον ίδιο είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς και τοπαραγόμενο εισόδημα που προέρχεται από τον λιγνιτή. Υπογράμμισε οτι η απολιγνιτοποίηση είναι η δυσκολότερη πρόκληση στην ιστορία της Δυτικής Μακεδονίαςμετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γι’ αυτό και αναμένει από την κυβέρνηση πράξεις μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πάνω στη δίκαιη μετάβαση.

Η περιοδεία του κ. Μουσουρούλη στην Π.Ε. Φλώρινας συνεχίζεται τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, έχοντας συνάντηση με εξαγωγικές επιχειρήσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας και με στοχευμένες επισκέψεις.