Απεμπολεί πάλι η Κυβέρνηση τους Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες;

Περίεργη σιωπή κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

 

Η επίσκεψη κάθε ΈλληναΠρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι γνωστό το βάρος των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις και ειδικότερα στις Ελληνο - Τουρκικές σχέσεις, με δεδομένο το πρόβλημα εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζειηΕλλάδααπό τονΤουρκικό αναθεωρητισμό, επεκτατισμό και ηγεμονισμό.

Θα ήταν λογικό, στο πνεύμααυτό, οΈλληνας Πρωθυπουργός να μη εξαντλήσει την επίσκεψή του στην προβολή μόνο της Ελληνο - Αμερικανικής φιλίας και της στρατηγικής συμπλεύσεως στο διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θα έπρεπε, ταυτόχρονα,με δεδομένη μάλιστα την εξυπηρέτηση των Αμερικανικώνστρατηγικών συμφερόντων, με διευρυμένες Ελληνικές διευκολύνσεις και υποδομές,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μη αρκεσθεί σε υπαινικτικές αναφορές στο πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά να ενημερώσει, ιδιαίτερα το Κογκρέσο,για την απροκάλυπτη και κλιμακούμενη Τουρκική απειλή, που στρέφεται όχι μόνο κατά της Ελλάδος, αλλά και κατά της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η πολύ επιτηδευμένη και ασαφής αναφορά δεν συνιστά υψηλή διπλωματία, όπως παρουσιάζεται. Αντιθέτως, αφήνει ανοικτή την πόρτα για τη συνέχιση των ακολουθούμενων κατευναστικών πολιτικώναπέναντι στην Άγκυρα και για νουθεσίες εκ μέρους των ΗΠΑ  "να τα βρει" η Ελλάδα με την Τουρκία.

Πολύ χειρότερα όμως ακόμη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είπε λέξη στην Ουάσιγκτον για την εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων, που μπορούν εν δυνάμει να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των Ευρωπαϊκώνενεργειακώναναγκών.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ρόλο κόμβου μεταφοράς ενέργειας, που σχεδιάζει να διαδραματίσει η Ελλάδα, αλλά καμιά αναφορά σε ρόλο παραγωγού, που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ίδια, με τους δικούς της υδρογονάνθρακες.

Τι σημαίνει η σιωπή του Πρωθυπουργού, τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα εξαγγέλλει αποστολή του πιο σύγχρονου γεωτρυπάνου της ακόμη και στην περιοχή της Κρήτης; Ανέκρουσε πάλι πρύμναν ο Πρωθυπουργός και επανήλθε στην προηγούμενη πολιτική της μη εξορύξεως των Ελληνικών υδρογονανθράκων; Μήπως, ακόμη χειρότερα, αναδιπλώθηκε, υποχωρώντας σε Τουρκικές απειλές;

Ο Ελληνικός λαός απαιτεί απαντήσεις, γιατί γνωρίζει από την πείρα του ότι, πέρα από τις δημόσιες ομιλίες, δηλώσεις και διακηρύξεις, υπάρχουν και πιέσεις και συμφωνίες του παρασκηνίου, που μπορούν να υποκρύπτουν ανομολόγητες υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα.

Η Πατριωτική Ένωσηκαλεί τον Πρωθυπουργό να διευκρινίσει τη θέση του πάνω στο θέμα των υδρογονανθράκων και να επαναβεβαιώσει τα όσα, πριν λίγες μέρες, διεκήρυξε για εντατικοποίηση των ερευνών και εξόρυξη των Ελληνικώνυδρογονανθράκων ΝΔ και Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.

 

Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Πρόεδρος,

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

 

________________________