Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3060/12.04.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :

 ΜΑΡΤΙΟΣ 1946 - ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Όταν βρίσκεις ξεχασμένες φωτογραφίες οι μνήμες ξεδιπλώνονται και ανατρέχεις σε χρόνια αρκετά πίσω. Σε στιγμές που οι φωτογραφίες σου θυμίζουν και, ιδιαίτερα, σε πρόσωπα αγαπημένα που πορεύτηκες μαζί τους.

Η σημερινή φωτογραφία μας ταξιδεύει 78 χρόνια πίσω. Οι τέσσερις συμμαθήτριες, Κούλα Μιχούλη – Καίσαρη (+), Λίτσα Γρούϊου – Αλλοδιανάκη (+), Έλλη Δημητρίου - Παπαθανασίου και Αγγέλα Βογδάνου - Λεπτοκαρίδου φωτογραφήθηκαν, με τις κλασσικές μαθητικές ποδιές, στο φροντιστήριο του Αλέξανδρου (Αλέκου) Παπαθανασίου (μετέπειτα συζύγου της Έλλης Δημητρίου), που στεγαζόταν στην οδό Πρεσπών. Οι τελειόφοιτες (τότε) μαθήτριες προετοιμάζονταν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και το ημερολόγιο, εκείνη την ημέρα, έδειχνε Τετάρτη 20 Μαρτίου 1946.


Η συγκεκριμένη φωτογραφία βρέθηκε στο σπίτι της συμμαθήτριας τους Αφροδίτης Λιάτση, στο αρχοντικό Νυμφαίο, και παραδόθηκε στον Κωστάκη Παπαθανασίου, γιο του Αλέκου και της Έλλης, που ευγενικά μας την παραχώρησε και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.