φώτο αρχείου

γράφει η Δήμητρα Μαυροπούλου -δημότης Φλώρινας 

Σύμφωνα με το Ν.4039/12 και τις τροποποιήσεις αυτού όπως αναφέρονται στο Ν.4235/14, ο δήμος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της πόλης οφείλει να στειρώσει το σύνολο των αδέσποτων της πόλης, να τα εμβολιάσει απέναντι στον ιο της λύσσας και άλλων ασθενειών, να τα σημάνει με ηλεκτρονικά τσιπ.

Η κυοφορία του σκύλου διαρκεί περίπου 2 μήνες και γεννά μέχρι και 15 κουτάβια εις διπλούν κάθε έτος. Καταλαβαίνετε ότι το πλήθος των νεοσσών είναι τόσο μεγάλο που δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί ο οποιοσδήποτε την επιτυχή εφαρμογή του νόμου. 

Σύμφωνα με το αρ.9 παρ.9 του Ν.4039/12, ο δήμος, κατόπιν της ελεγχόμενης στείρωσης του ζώου , οφείλει να το απομακρύνει στο φυσικό του περιβάλλον. Σαφή αναφορά γίνεται, στην υποχρέωση του δήμου να απελευθερώσει το αδέσποτο μακρυά από κατοικημένες περιοχές, σχολεία και νοσοκομεία. 
Δε μπορείτε να διαψεύσετε ωστόσο τις καταγγελίες συμπολιτών μας κατά τα έτη 2016-σήμερα για επιθέσεις σκύλων σε όλη την έκταση της πόλης, αλλά και μπροστά από το ΕΚΑΒ του νοσοκομείου, ή στην πίσω πλευρά αυτού (κτήριο τεχνητού νεφρού). Επίσης οι εικόνες που σας παραδίδω είναι από τη γειτονιά του 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ όπως και πλησίον του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ . Φυσικά , γνωστό τοις πάσι είναι ότι και στο τέλος του πάρκου που βρίσκεται μπροστά από το 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ της πόλης, παρασιτούν αδέσποτα μεγάλου μεγέθους .. Φωτογραφία δεν έχω να αποστείλω μα προκαλώ όποιον διαβάζει το κείμενο να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι . Οι περισσότεροι , όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, φοβούνται να πλησιάσουν το πάρκο, αποκλείοντας και στα παιδιά τους να παίζουν εκεί . Αυτή είναι η νίκη του δήμου Φλώρινας , να γεννά το τρόμο στους πολίτες του . Τρόμο μετακίνησης με τα πόδια σε κεντρικές περιοχές της πόλης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πόσο μάλλον της νύχτας.

Γαβγίσματα στις γειτονιές, μεγαλόσωμα θηρία σε κάθε τετράγωνο, οι πεζοπόροι που άλλοτε πλημμύριζαν Άνοιξη και Καλοκαίρι την πόλη απ΄ άκρη ως άκρη τώρα λιγοστοί και τρομαγμένοι , όλοι με μπαστούνια στο χέρι για προστασία από πιθανή επίθεση .. Ανυπεράσπιστα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Όταν λέτε κύριε δήμαρχε, κύριε αντιδήμαρχε, κύριε υπεύθυνε της άγριας πανίδας του δήμου, ότι το ζήτημα με τα αδέσποτα έχει επιλυθεί τί εννοείτε ακριβώς ; Ότι έχετε καλύψει τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο νόμο ;

Οι σκύλοι ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ παρά τις αναφορές σας για στείρωση των αδέσποτων , ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ στην πόλη . Και αντί να βρίσκονται απομακρυσμένα από σχολεία και νοσοκομεία , εκεί παρασιτούν μόνιμα γινόμενα επικίνδυνα για οποιονδήποτε βρεθεί στο οπτικό τους πεδίο.  

Φυσικά μέλημά μου με αυτή τη δημοσίευση δεν είναι η τιμωρία των ζώων , αλλά σκοπός μου είναι η ανάδειξη της αλλοίωσης της έως τώρα παρεχόμενης ποιότητας ζωής για το Φλωρινιώτη στην πόλη του. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΦΟΒΑΤΑΙ και αυτό είναι που πρέπει να σας ενδιαφέρει κύριοι. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ είναι βασικός πυλώνας μιας ανεπτυγμένης πόλης και σύγχρονης κοινωνίας . Και την ασφάλεια στο πολίτη δε τη διασφαλίζετε με υπεκφυγές και αποστροφή στο πρόβλημα. Δε τη διασφαλίζετε μένοντας πίσω από νομοθετήματα της μιας πλευράς . Δε τη διασφαλίζετε με ολιγοήμερη απομάκρυνση των αδέσποτων και "απελευθέρωση" αυτών ξανά στους δρόμους της πόλης . 

Τα αδέσποτα οφείλετε να τα μεταφέρετε στο περιβάλλον ΤΟΥΣ. Η πόλη είναι το περιβάλλον των ΑΝΘΡΩΠΩΝ . 

Σημείωση : 1. Τα βίντεο είναι από 20/5/2019, ώρα 6.05πμ στο στενό της Μοριχόβου. 10 σκύλοι που μαζεύονται κάθε πρωί και βράδυ, μετά τις 10, σχηματίζοντας αγέλες. ΟΛΑ είναι νέα ζώα. Είναι ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. Είναι επιθετικά. Δεύτερη αγέλη στο κύκλο της εισόδου της πόλης κοιμισμένα τα αδέσποτα ακόμη 7πμ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

2. Σκύλοι μεγαλόσωμοι , επίσης νέα ζώα στην πόλη, μπροστά από την αυλή του 1ου Γενικού Γυμνασίου της πόλης. 

Πόσες ακόμη αγέλες, και πόσα ακόμη μονήρη επιθετικά αδέσποτα ζώα .. Ντροπή των υπευθύνων η διαιωνιζόμενη κατάσταση .

Εν όψει εκλογών παρακαλώ τη νέα δημοτική αρχή - όποια και αν οριστεί - να λάβει πολύ σοβαρά το ζήτημα τούτο που συνδέεται με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΩΝ , ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ , ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ.

Σας ευχαριστώ , ελπίζοντας να εισακουστεί η φωνή μου , η φωνή των πολιτών της πόλης που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα ζωντανά μα έχουν πρόβλημα συμβίωσης με αδέσποτα, βλέποντας και των ίδιων τη δυσκολία επιβίωσης στο αστικό περιβάλλον .. 

Κρίμα για όλους η επικρατούσα κατάσταση . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ. 

Μαυροπούλου Δήμητρα 
Δημότης Φλώρινας