Κυριακή, 26 Μαΐου 2019


φώτο αρχείου

γράφει η Δήμητρα Μαυροπούλου -δημότης Φλώρινας 

Σύμφωνα με το Ν.4039/12 και τις τροποποιήσεις αυτού όπως αναφέρονται στο Ν.4235/14, ο δήμος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της πόλης οφείλει να στειρώσει το σύνολο των αδέσποτων της πόλης, να τα εμβολιάσει απέναντι στον ιο της λύσσας και άλλων ασθενειών, να τα σημάνει με ηλεκτρονικά τσιπ.

Η κυοφορία του σκύλου διαρκεί περίπου 2 μήνες και γεννά μέχρι και 15 κουτάβια εις διπλούν κάθε έτος. Καταλαβαίνετε ότι το πλήθος των νεοσσών είναι τόσο μεγάλο που δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί ο οποιοσδήποτε την επιτυχή εφαρμογή του νόμου. 

Σύμφωνα με το αρ.9 παρ.9 του Ν.4039/12, ο δήμος, κατόπιν της ελεγχόμενης στείρωσης του ζώου , οφείλει να το απομακρύνει στο φυσικό του περιβάλλον. Σαφή αναφορά γίνεται, στην υποχρέωση του δήμου να απελευθερώσει το αδέσποτο μακρυά από κατοικημένες περιοχές, σχολεία και νοσοκομεία. 
Δε μπορείτε να διαψεύσετε ωστόσο τις καταγγελίες συμπολιτών μας κατά τα έτη 2016-σήμερα για επιθέσεις σκύλων σε όλη την έκταση της πόλης, αλλά και μπροστά από το ΕΚΑΒ του νοσοκομείου, ή στην πίσω πλευρά αυτού (κτήριο τεχνητού νεφρού). Επίσης οι εικόνες που σας παραδίδω είναι από τη γειτονιά του 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ όπως και πλησίον του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ . Φυσικά , γνωστό τοις πάσι είναι ότι και στο τέλος του πάρκου που βρίσκεται μπροστά από το 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ της πόλης, παρασιτούν αδέσποτα μεγάλου μεγέθους .. Φωτογραφία δεν έχω να αποστείλω μα προκαλώ όποιον διαβάζει το κείμενο να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι . Οι περισσότεροι , όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, φοβούνται να πλησιάσουν το πάρκο, αποκλείοντας και στα παιδιά τους να παίζουν εκεί . Αυτή είναι η νίκη του δήμου Φλώρινας , να γεννά το τρόμο στους πολίτες του . Τρόμο μετακίνησης με τα πόδια σε κεντρικές περιοχές της πόλης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πόσο μάλλον της νύχτας.

Γαβγίσματα στις γειτονιές, μεγαλόσωμα θηρία σε κάθε τετράγωνο, οι πεζοπόροι που άλλοτε πλημμύριζαν Άνοιξη και Καλοκαίρι την πόλη απ΄ άκρη ως άκρη τώρα λιγοστοί και τρομαγμένοι , όλοι με μπαστούνια στο χέρι για προστασία από πιθανή επίθεση .. Ανυπεράσπιστα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Όταν λέτε κύριε δήμαρχε, κύριε αντιδήμαρχε, κύριε υπεύθυνε της άγριας πανίδας του δήμου, ότι το ζήτημα με τα αδέσποτα έχει επιλυθεί τί εννοείτε ακριβώς ; Ότι έχετε καλύψει τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο νόμο ;

Οι σκύλοι ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ παρά τις αναφορές σας για στείρωση των αδέσποτων , ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ στην πόλη . Και αντί να βρίσκονται απομακρυσμένα από σχολεία και νοσοκομεία , εκεί παρασιτούν μόνιμα γινόμενα επικίνδυνα για οποιονδήποτε βρεθεί στο οπτικό τους πεδίο.  

Φυσικά μέλημά μου με αυτή τη δημοσίευση δεν είναι η τιμωρία των ζώων , αλλά σκοπός μου είναι η ανάδειξη της αλλοίωσης της έως τώρα παρεχόμενης ποιότητας ζωής για το Φλωρινιώτη στην πόλη του. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΦΟΒΑΤΑΙ και αυτό είναι που πρέπει να σας ενδιαφέρει κύριοι. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ είναι βασικός πυλώνας μιας ανεπτυγμένης πόλης και σύγχρονης κοινωνίας . Και την ασφάλεια στο πολίτη δε τη διασφαλίζετε με υπεκφυγές και αποστροφή στο πρόβλημα. Δε τη διασφαλίζετε μένοντας πίσω από νομοθετήματα της μιας πλευράς . Δε τη διασφαλίζετε με ολιγοήμερη απομάκρυνση των αδέσποτων και "απελευθέρωση" αυτών ξανά στους δρόμους της πόλης . 

Τα αδέσποτα οφείλετε να τα μεταφέρετε στο περιβάλλον ΤΟΥΣ. Η πόλη είναι το περιβάλλον των ΑΝΘΡΩΠΩΝ . 

Σημείωση : 1. Τα βίντεο είναι από 20/5/2019, ώρα 6.05πμ στο στενό της Μοριχόβου. 10 σκύλοι που μαζεύονται κάθε πρωί και βράδυ, μετά τις 10, σχηματίζοντας αγέλες. ΟΛΑ είναι νέα ζώα. Είναι ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. Είναι επιθετικά. Δεύτερη αγέλη στο κύκλο της εισόδου της πόλης κοιμισμένα τα αδέσποτα ακόμη 7πμ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

2. Σκύλοι μεγαλόσωμοι , επίσης νέα ζώα στην πόλη, μπροστά από την αυλή του 1ου Γενικού Γυμνασίου της πόλης. 

Πόσες ακόμη αγέλες, και πόσα ακόμη μονήρη επιθετικά αδέσποτα ζώα .. Ντροπή των υπευθύνων η διαιωνιζόμενη κατάσταση .

Εν όψει εκλογών παρακαλώ τη νέα δημοτική αρχή - όποια και αν οριστεί - να λάβει πολύ σοβαρά το ζήτημα τούτο που συνδέεται με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΩΝ , ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ , ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ.

Σας ευχαριστώ , ελπίζοντας να εισακουστεί η φωνή μου , η φωνή των πολιτών της πόλης που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα ζωντανά μα έχουν πρόβλημα συμβίωσης με αδέσποτα, βλέποντας και των ίδιων τη δυσκολία επιβίωσης στο αστικό περιβάλλον .. 

Κρίμα για όλους η επικρατούσα κατάσταση . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ. 

Μαυροπούλου Δήμητρα 
Δημότης Φλώρινας
7 σχόλια:

 1. Κριτική χωρίς πρόταση δεν λαμβάνεται υπόψη. Συμφωνώ οτι η πόλη ειναι περιβάλλον των ανθρώπων. Δείτε ομως καθημερινά τι γίνεται στα γύρω απο την πόλη βουνά τα οποία εχουν καταληφθει από ΄΄φυσιολάτρες΄΄ καρδιακούς, διαβητικούς κ.λ.π. Εχουν μολύνει των περιβάλλον της πανίδας, εχουν καταλάβει τον χώρο των ζώων......αλλά ξέχασα, αυτοί ειναι ανθρωποι(λέμε τώρα) και μπορούν να πάνε οπουδήποτε. Κανένα ζώο δεν επιτίθεται, ολα αμύνονται ή θυμούνται. Συναισθανόμενος την ευαισθησία σας θα πρότινα να αρχίσετε τον αγώνα σας αγοράζοντας σακουλάκια και να αρχισετε να μαζεύετε μονον οσα περιττώματα συναντάτε στο διάβα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί το σκοπό του κειμένου, ούτε ότι υποστηρίζεται το "ο καθείς στο τόπο του" μέσα από αυτό. Προτάσεις γίνονται από άλλους συμπολίτες μας καθημερινά σε κατ ιδίαν συζητήσεις ή αναρτήσεις περιστατικών ή και επιθέσεων που βίωσαν από αδέσποτα. Η ευθύνη επίλυσης του προβλήματος - γιατί περί προβλήματος κοινά παραδεκτού πρόκειται- είναι των αρμόδιων. Εδώ παρουσίαση μιας καθημερινότητας αγχωτικής γίνεται, όπως και οφείλουμε όλοι άλλωστε να κάνουμε, να εκφραζόμαστε. Μια πόλη πλημμυρισμένη αδέσποτα και εν μέσω αυτών παιδιά να "παίζουν" ονειρεύεστε; Προσωπικές σας απόψεις μη συγχέετε με άλλες κοινά αποδεκτές από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Και όσο κι αν επιμένετε να λέτε ότι μπορείτε να προβλέψετε τη συμπεριφορά του ζώου , πάντα θα υπάρχουν περιστατικά που θα σας διαψεύδουν. Με κάθε σεβασμό στις απόψεις σας, μα δε τις βρίσκω λογικές, ούτε διάθεση να καθαρίζω τα απορρίμματά τους έχω. Επίσης αν θέλατε να σας λάβω κι εγώ υπόψιν δε θα κρυβόσασταν πίσω από την ανωνυμία σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η κυρία Μαυροπούλου θα μπορούσε να μετακομίσει πολύ άνετα στο «διάστημα» όπου δεν θα την ενοχλούν τόοοοσο πολύ τα αδέσποτα ζώα.Καταναλωνετε πολύ ενέργεια και φαιά ουσία κυρία μου για το τόσο πικρόχολο και άστοχο μήνυμα σας ,η ουσία βρίσκεται άλλου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχετε υποβαθμίσει το επίπεδο της συζήτησης τόσο που αυτό αποτελεί λόγο να πάψω να ασχολούμαι και μόνο. Ο κάθε ελεύθερος πολίτης έχει λόγο και όσο μπορεί να τον στηρίζει με επιχειρήματα και στοιχεία πραγματικά (και όχι διαστημικά) μπορεί και να εκφράζεται . Πολιτισμένα και εντός των ορίων ελευθερίας του. Ούτε θίγω κανέναν, ούτε θα περάσει η δήθεν τρομοκρατία σας. Θα μπορούσατε αν θέλατε να έχετε δει στην πράξη το πλήθος παραπόνων και θυμάτων επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους .. αλλά εσείς είστε άξιοι να λογίζετε πάνω από τον άνθρωπο το σκύλο. Εάν εσείς τα ανέχεστε δεν ισχύει αυτό για όλους μας. Μπορείτε να δείτε το ύφος του λόγου μου και τη διάθεση προστασίας των αδέσποτων - καταλάβετε το ότι κι αυτά δεινοπαθούν στο αστικό περιβάλλον. Το ζήτημα των αδέσποτων αποτελεί πρόβλημα για τη πόλη γιατί έχει ξεφύγει των ορίων . Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση συμφέρουσα για τα ζώα και τον άνθρωπο. Παρακαλώ να προσέχετε τη φρασεολογία σας γιατί δε σας τιμά , ούτε το ότι παραμένετε ανώνυμος . Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πραγματικά που προφανως έχετε όλα λυμένα όλα τα προβλήματα στη ζωή σας και στην πόλη σας που το τελευταίο που μένει είναι να ασχοληθείτε και με το πρόβλημα των αδέσποτων !Συγχαρητηρια !!Προσωπικα δεν βλέπω καμία απολύτως πρόταση και κανένα απολύτως επιχείρημα στο άρθρο σας.Το μόνο που κάνετε είναι να καταγγέλετε.Μπραβο σας!Κοιμηθειτε ήσυχα το βράδυ

   Διαγραφή
 5. Η προσωπική ζωή του καθενός δεν αφορά κανέναν κύριε ανώνυμε. Με αβάσιμα σενάρια δε στηρίζεται ο λόγος σας. Η κυρία παρουσίασε τεκμηριωμένα ένα υπαρκτό πρόβλημα της Φλώρινας που έχει εκτροχιαστεί το τελευταίο έτος. Κυρίως έντονο σε γειτονιές με πάρκα, παιδιά ,οικογένειες. Παραθέτεται νομοθεσία. Αυτή προτείνεται να εφαρμοστεί. Το πώς, είναι δουλειά των εκλεγμένων - ορισθέντων αρμοδίων. Πολύ καλά γίνεται και εκτίθεται το ζήτημα, μα κακώς όσοι συμφωνούμε ότι πρέπει να διευθετηθεί δε στηρίζουμε την προσπάθεια, αλλά αφήνουμε να γίνει τροφή του παραλογισμού σας κοροϊδεύοντας. Λυπάμαι που αβάσιμοι υπαινιγμοί σας γίνονται απάντηση στο στοιχειοθετημένο και ορθά διαρθρωμένο άρθρο της κυρίας. Δεν είναι τυχαίο, θα σας θυμίσω, πως τα προγράμματα όλων των υποψηφίων στις κάλπες για το Δήμο περιλαμβάνουν σχέδια περιορισμού του πλήθους των ζώων στην πόλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Παρακολουθώ τα σχόλια και διαπιστώνω το εξής :
  1) η κυρία πολύ σωστά και πάνω από όλα επώνυμα παραθέτει την γνώμη της για ένα θέμα που πιστεύω είναι πρωτεύων για πρώτης σημασίας για την πόλη της Φλώρινας

  2) ο κύριος - α "Ανώνυμος-η εκφέρει γνώμη χωρίς όμως να λέει το όνομα του-ης και από αυτό που διακρίνω μάλλον πρόκειται για ένθερμο υποστηρικτή-ρια του κόσμου των αδέσποτων ζώων οπουδήποτε σε ολόκληρη την πόλη χωρίς καμιά ανησυχία αν αυτά τα ζώα που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε σημείο της πόλης και λειτουργούν ως αγέλες χωρίς λοιπόν καμιά ανησυχία αν θα ορμήξουν σε κάθε πολίτη που θα τύχει να περνά από το σημείο τους εκείνη την στιγμή.

  3)Το πρόβλημα λοιπόν των αδέσποτων ζώων πρέπει να λυθεί και οποίος αγαπά τα ζωάκια αυτά και του αρέσει να τα ταΐζει και να τα μεγαλώνει ας τα πάρει στην αυλή του ...ο απλός πολίτης που περπάτα για να πάει στην δουλειά του η για περπάτημα η για να παίξει με το παιδάκι του στην πλατεία της πόλης δεν έχει καμιά υποχρέωση να φυλάει ώστε μην δεχθεί επίθεση από τα "αθώα" σκυλάκια που ψάχνουν τροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.